Úrazy na sjezdovce, ale i turisté, kteří vyrazí na vrchol málo oblečení. Horské službě začne zimní sezona

13. listopad 2022 09:15

Vyjíždějí ke zraněným lyžařům, hledají ztracené turisty v lesích bez signálu. V prosinci začne Horské službě Šumava zimní sezona. Záchranáři na stanici Zadov do ní vstoupí s novou čtyřkolkou.

„Teď se připravujeme na přechod na zimní sezonu, takže jsme absolvovali cvičení, doškolení a součinnostní cvičení třeba s hasičským záchranným sborem a provozovatelem areálu lanové dráhy,“ popisuje Jan Ritter z horské služby na Zadově.

Stanice získala nové vybavení. „Budeme mít novou čtyřkolku a zároveň nový svozný prostředek, který je univerzální a dá se použít v letní i zimní sezoně,“ popisuje Jan Ritter.

Hlavní zimní sezona začíná horským záchranářům s napadnutím prvního sněhu a se startem provozů lyžařských areálů. „Nejčastější jsou úrazy, které vznikají při vykonávání sportovních aktivit, tedy při sjezdovém lyžování, na snowboardu i na běžkách,“ doplňuje Jan Ritter.

Čtěte také

Podle horského záchranáře Josefa Tischlera jsou často potřeba zásahy také u turistů, kteří podcení vybavení i počasí. „Těch případů je spousta. Opravdu chodí nezodpovědní turisté, špatně oblečení, se špatným vybavením, nezjistí si ani, kudy přesně mají jít. A pak potřebují naší pomoc,“ říká.

„Jeden příklad za všechny – mladí turisté šli na vrchol Boubína, kde nebylo úplně dobré počasí. Neměli patřičné vybavení a pak jsme je museli zachraňovat, protože byla tma a byli dost zmrzlí. Neměli s sebou ani žádné jídlo a pití,“ doplňuje.

Horská služba Šumava měla v uplynulé zimní sezoně necelých 700 zásahů, z toho 200 na Zadově. V pondělí odjíždí šumavští záchranáři do Rakouska na Stubaiský ledovec, kde absolvují povinný výcvik.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související