Úředníci v Příboru na Novojičínsku se učí znakový jazyk, chtějí rozumět neslyšícím

1. březen 2014

Městský úřad v Příboru na Novojičínsku zavedl výuku znakového jazyka pro zaměstnance. Vychází tak vstříc neslyšícím lidem, kteří chodí vyřizovat nutnou administrativu. Dosud byli odkázaní na odezírání ze rtů, nebo tužku a papír.

Zdaleka ne všichni hendikepovaní lidé ale dokážou ze rtů odezírat. A ne vždy se jejich snaha navíc setká s porozuměním. V takových případech je totiž podle odborníků potřeba výrazně zpomalit v řeči a pečlivě artikulovat.

„Máme s tím špatné zkušenosti. Úředníků, kteří se s nimi dokážou domluvit, je strašně málo. Jsou takoví, kteří umějí krásně artikulovat, nebo používají tužku a papír. Ale to je méně než 10 procent,“ řekl předseda Moravskoslezské unie neslyšících Ladislav Bojar.

Mezi úřednicemi, které navštěvují výuku znakového jazyka, je Ivana Bolomová. V Příboru pracuje jako matrikářka. Neslyšící lidé prý chodí na úřad jen výjimečně.

„Nestává se to moc často, ale chtěli bychom jim tím vyjít vstříc,“ dodala Bolomová. Není potřeba, aby úředníci uměli kompletní znakový jazyk. Stačí, když zvládnou základy.

„Neslyšící neumějí češtinu. Takže když úředníci na ně budou znakovat, tak jim tím hodně ulehčí,“ vysvětlil Bojar.

Kurzy platí radnice. Podle jejího vedení úředníci 21. století by základy znakového jazyka měli umět.

„Toho kurzu se účastní paní, které dělají matriku, evidenci a které sedí na informačním centru,“ dodal Rudolf Zahradník z příborské radnice. Tamní úředníci se budou učit znakovat do června. Zájemci můžou v kurzech pokračovat i dále.

autoři: nib , Jana Jeckelová
Spustit audio