USA a partnerské země zaútočily na pozice Islámského státu v Sýrii

23. září 2014

Spojené státy zahájily letecké údery proti Islámskému státu na území Sýrie. Podle neoficiálních zdrojů se do operace zapojily i čtyři arabské země. Na pozice džihádistů útočí Američané bombardéry a střelami s plochou dráhou letu Tomahawk. Chtějí tak zastavit šíření moci islamistické organizace, která ovládá rozsáhlé oblasti na pomezí Iráku a Sýrie.

Nejmenovaní představitelé americké administrativy uvedli, že arabskými spojenci jsou Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Jordánsko a Bahrajn. Podpůrné letectvo vyslal podle amerických médií i Katar.

Účast na vojenských akcích v Sýrii vyvrátil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Paříž podle něj ale bude dál podporovat syrskou opozici, která také proti islamistům bojuje.

Většina útoků je vedená ze vzduchu. Nejméně jednu raketu prý ale Američané vypálili z moře, tedy ze své válečné lodi. Údery mířily zejména na centrum islamistů, syrské město Rakka. Letectvo útočilo na sklady zbraní a velitelství.

Střely podle očitých svědků zasáhly i bývalé sídlo guvernéra a několik míst na syrsko-irácké hranici. Sýrie prý podle místní televize o útocích věděla – Američané o svých cílech údajně informovali syrské zástupce v OSN.

Při náletech a raketových útocích na syrském území už podle agentury Reuters zemřelo nejméně několik desítek bojovníků Islámského státu.

Podle mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho armáda o útoku rozhodla v pondělí ráno. Vzhledem k tomu, že vojenská operace pokračuje, není podle něj možné poskytnout podrobnější informace.

Bílý dům se pro akci proti Islámskému státu snaží získat co nejširší mezinárodní podporu. V předvečer útoku se ministr zahraničí John Kerry sešel v New Yorku, kde začíná Valné shromáždění OSN, se svými protějšky z Británie a Saúdské Arábie.

Na 190 vzdušných útoků

O údery už dříve požádala irácká vláda a syrská exilová opozice. Syrský prezident Bašár Asad před nimi naopak varoval jako před narušením územní celistvosti země.

Rusko také Spojené státy před časem upozornilo, že pokud bez souhlasu Damašku nebo OSN zaútočí letecky proti islamistům v Sýrii, bude útok považovat za akt agrese.

Spojenci ale už dříve vyloučili spolupráci s Asadovým režimem, který je podle nich zodpovědný za obrovský počet civilních obětí během syrské občanské války.

Spojené státy a Francie už dříve podnikly letecké údery na pozice islamistů v Iráku. Americké letectvo od počátku srpna provedlo v zemi na 190 vzdušných útoků proti Islámskému státu.

Radikálové ve včerejší videonahrávce vyzvali k útokům na občany západních zemí. Hrozbu adresovali především Spojeným státům, Francii a dalším západním zemím, které se zapojily do koalice proti džihádistické moci v části Sýrie a Iráku.

„Je možné, že ty výhrůžky celou akci urychlily, ale od začátku se s ní počítalo a Barack Obama ji také avizoval již před dvěma týdny v projevu, kdy řekl, že Amerika zaútočí proti radikálům z Islámského státu i v Sýrii. Ono je to také logické, protože v Sýrii má Islámský stát své hlavní základny a má tam také dvě třetiny svých mužů,“ upozorňuje komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Vývoj v Iráku a v Sýrii, kde část území ovládá radikální hnutí Islámský stát
autoři: lek , mac , msl , tpa , ako , nov | zdroj: ČTK
Spustit audio