USA uprostřed migrační krize, její řešení je v nedohlednu. Děti končí samotné v detenčních centrech

1. červenec 2019

Situace na mexické hranici s USA se v posledních měsících zdramatizovala a doktorandka Kristýna Divišová z Katedry severoamerických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy říká, že se dá mluvit o humanitární krizi. 

Počet lidí, kteří se snaží překročit mexicko-americkou hranici, rapidně roste. „V dubnu bylo při pokusu o přechod hranice zadrženo 110 tisíc lidí, v květnu to už bylo dokonce 130 tisíc lidí,“ říká Kristýna Divišová. Americký systém očividně není na něco takového připraven. 

Podle Divišové rozhodně nejde tyto lidi označit jen za tzv. ekonomické migranty, protože mnoho z nich utíká ze svých domovů kvůli všudypřítomnému násilí páchanému zločineckými gangy. Takoví lidé pochází zejména z Hondurasu, Guatemaly a Salvadoru. Právě kvůli vzrůstajícímu počtu lidí utíkajících ze zemí Střední Ameriky jsou v současnosti detenční centra na hranici přeplněná a podmínky v nich se zhoršují.

Kristýna Divišová

V případě nelegálního pokusu přejít hranici se podle Kristýny Divišové zejména v minulosti, ale v některých případech i dnes stává, že jsou děti odděleny od rodičů nebo jiného dospělého doprovodu, se kterým se hranici pokouší překonat. Následně jsou tyto děti spolu s těmi, které tvrdí, že se hranici pokusily přejít samy, umístěny do detenčního centra pro nezletilé. Podmínky v jednom z takových zařízení nedaleko El Pasa popsala skupina právníků, která ho navštívila, jako alarmující. 

Má stávající situace nějaké řešení? Jak se k ní staví současný americký prezident? A jak se žije těm lidem, kterým se hranici podaří přejít, ale azyl nedostanou? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.