Usain Bolt: Na stadionu vypadá závodění jednoduše, ale makám, jak nejvíc můžu

20. květen 2016

Tělo je jako auto a jeho motorem jsou svaly a srdce – i takové přirovnání padlo v rozhovoru s jamajským sprinterem Usainem Boltem. Lidé podle něj vidí jen výsledky, ale, jak nejrychlejší muž planety připomíná, na stadionech to všechno vypadá až příliš jednoduše.

„Lidé mi říkají, že to vypadá jednoduše, ale jde do toho spousta práce. Čím jste starší, tím musíte víc makat,“ vysvětluje Usain Bolt v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Rok od roku jsou tréninky náročnější, ale cíl se nemění – být nejlepším sportovcem všech dob. „A tak musím trénovat a trénovat. Makám, jak nejvíc můžu,“ přibližuje.

Stále si neoblíbil cvičení v posilovně, kam chodí dvakrát týdně. „Tam makáme fakt hodně. Postupně sice pochopíte, že je to potřeba, ale občas mi to vadí,“ přiznává. Naopak si stále užívá kontakt s diváky a fanoušky. „Baví mě běžet před lidmi, to mě pohání dál,“ tvrdí Usain Bolt, který prý byl v dětství potížista. „Snažil jsem se lidi rozesmívat, vždy jsem rád bavil,“ dodává.

Čtěte také


Když vás práce nebaví, nedělejte ji, protože vás stresuje. Atletika je pro mě práce a také radost. Je to způsob, jak jsem se dostal odněkud někam. Nejšťastnější jsem, když soutěžím před davem, který mi dává energii.USAIN BOLT

I před samotným startem bývá dobře naladěný a snaží se uvolnit. „Čím víc myslíte na závod, tím víc se stresujete,“ tvrdí. A proto se snaží na závodění nemyslet. „Trochu se protáhnu. Když mám okolo sebe kolegu z týmu, popovídáme si,“ popisuje.

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio