Úspěch pro odchovance olomouckého hokeje. Obránce Jakub Galvas má za sebou premiéru v NHL

12. leden 2022

Velký milník má za sebou 22letý odchovanec HC Olomouc, obránce Jakub Galvas. Dočkal se totiž svého prvního zápasu v dresu Chicaga Blackhawks. 

Svůj debut v NHL si připsal v utkání proti Columbusu Blue Jackets. Nastoupil ve druhém obranném páru po boku Kanaďana Rileyho Stillmana a dohromady v utkání odehrál skvělých 23 minut a 40 vteřin. Víc z mužstva Blackhawks měl jen zadák Connor Murphy (24:22). Galvas hrál ve své premiéře přesilovky i oslabení. Bodově se neprosadil, ale do tabulky pravdy (+/-) zapsal jeden kladný bod. 

„Byl jsem velmi překvapený, jak dobře hrál. Vypadal opravdu dobře,“ vysekl Galvasovi pochvalu hlavní kouč Chicaga Derek King.

Galvas se svého prvního utkání v nejlepší hokejové lize světa dočkal téměř pět let poté (2017), co ho Blackhawks draftovali v pátém kole draftu z celkové 150. pozice.

Tradiční rituál debutantů - sólokolečko při rozcvičce

Šanci v dresu Chicaga si vybojoval svými výkony v nižší NHL, kde v této sezoně dosud oblékal dres záložního týmu Blackhawks Rockford IceHogs. Dosud v tomto ročníku odehrál za Rockford 20 duelů, v nichž si připsal šest bodů (1+5).

Se Chicagem podepsal Galvas smlouvu minulý rok v květnu poté, co za sebou měl dva roky ve finském Jukuritu. Předtím tři ročníky oblékal dres A-týmu HC Olomouc, jednu sezonu dokonce raritně odehrál vedle svého otce Lukáše.

Nyní si splnil svůj velký sen. 

Ještě jako 18letý junior byl hostem našeho pořadu Větrník, poslechněte si jej ze záznamu.

autor: dja
Spustit audio