Úspěšná módní firma šije pro malé lidičky. Vybudovala ji matka s dcerou

12. květen 2022

Helena Hůrková je spolumajitelkou pardubické značky Věcičky pro malé lidičky. Firmu vede se svou maminkou, která si plní svůj životní sen. Navrhuje nápadité oblečení pro děti. Úspěšný projekt je nominován na firmu roku Pardubického kraje.

Ivana Mrňávková vždycky ráda šila originální oblečení na svoje děti. Proto se po revoluci rozhodla svůj um prosadit na profesionální úrovni. Nejdřív začala své výrobky nabízet butikům a později založila vlastní firmu. Její dcera Helena vzpomíná takto na své dětství:

„Ve třetí třídě jsme dostali úkol z angličtiny. Měla jsem napsat, jakou práci by moje maminka dělala nejraději. Odpověď zněla: chtěla by navrhovat oblečení pro děti. To bylo v roce 1994,“ vzpomíná Helena Hůrková.

Číně konkurují vstřícným přístupem

„Ani dnes není naše cesta jednoduchá. Je těžké vytrvat v době, kdy nás válcují výrobky z Číny. Navíc se teď těžko shání materiál. Ale my sázíme na kvalitu a lidský přístup k zákazníkům. A takových, kteří právě tohle upřednostňují, je na štěstí dost,“ říká Ivana Mrňávková, která je srdcem a duší každé kolekce. Její dcera Helena rozhoduje a zodpovídá. Taková dělba práce vyhovuje jak matce, tak dceři.

Zakladatelka firmy Ivana Mrňávková

Dnes pracuje v pardubické firmě deset zaměstnanců. Šijí podle návrhů Ivany Mrňávkové, a to oblečení od miminek až po jedenáctileté děti. Obléknou je od hlavy až k patě.

Poslechněte záznam pořadu a uslyšíte i názory dalších pracovnic v pardubické šicí dílně, kde jsme pořad Kdo umí ten umí natáčeli.

Spustit audio

Související