Úspěšný autor hudby Jiří Zmožek psal písně i pro dechovky, na výsluní se ocitl s několika valčíky

23. únor 2023

Znělkou pořadu Dechovkovinky je dvacetivteřinový úryvek z Netolické polky. Jejím autorem není nikdo jiný než Ladislav Kubeš. Právě ve čtvrtek 23. února uběhlo 99 let od jeho narození. Pan Kubeš už s námi slavit nemůže, neboť téměř pětadvacet let není na tomto světě, ale jeho rozsáhlé dílo čítající okolo pěti set skladeb žije dál. A tak tento díl Dechovkovinek otevře Veselka autorova syna Ladislava Kubeše mladšího orchestrální skladbou Maminčina sousedská.

Jiří Zmožek je znám jako úspěšný autor populární hudby; Zvonky štěstí, Už mi lásko není dvacet let, Meteor lásky, Zřejmě letos nikde nejsou kytky a mnohé další písně hovoří za vše. Jiří Zmožek oslavil o masopustním úterý, tedy 21. února, už 80. narozeniny.

Své místo má i v dechovkovém pořadu, neboť je úspěšný i v tomto žánru. Nejprve ale uslyšíte píseň, kterou proslavil Michal Tučný – Tam u nebeských bran. Ujala se jí dechovka z Hané, která si říká pěkně nářečně Holóbkova mozeka. Vede ji učitel Jiří Holub. Zmožkovu píseň s textem Zdeňka Rytíře zpívají Zdeněk Pavlů a Petr Novák.

Na dechovkovém výsluní se Jiří Zmožek ocitl s několika valčíky: Lásko, moja lásko, Pro koho sa strojíš a Holuběnka. Jeho tvorba pro dechovky je ale rozsáhlejší. Valčíku Moravo, Moravěnko se v  90. letech ujala Brněnská Moravěnka se sólisty Jarkou Kachyňovou, Květou Navrátilovou, Jožkou Šmukařem a Jiřím Helánem.

Čtěte také

V Bernarticích u Milevska se v sobotu 25. února bude konat 12. ročník Bernartické heligonky. V místní sokolovně začne přehlídka heligonkářů ve 14 hodin. Program zpestří vystoupení Toulavé kapely Pepy Janouška. Tato partička zpestří i Dechovkovinky: zahraje lidovou polku Zajíček, na jejíž úpravě se podíleli Ladislav Kubeš a Petr Vojta. Zpívají Alexandra Cinová a kapelník a zároveň pořadatel Bernartické heligonky Josef Janoušek.

65. narozeniny oslaví 23. února dlouholetý klarinetista Třeboňské dvanáctky Vladimír Zelenka. Celá kapela mu přeje hlavně hodně zdraví. K přání se rádi připojujeme a Vláďovi posíláme jeho oblíbenou písničku Přeletěly vlaštovičky. Pro Třeboňskou dvanáctku ji upravil Jan Lipold. Zpívají Šárka Havlíková a Jiří Pletka.

V Dechovkovinkách popřejeme ještě jednomu klarinetistovi, ale než tak učiníme, pustíme polku Dopis od muzikanta. Složil ji Václav Krutilek, jehož nedožitých devadesátin jsme vzpomněli minule. Text napsala Jarmila Havlíková. Hraje a zpívá Venkovská kapela.

Závěr pořadu bude patřit Jiřímu Uchytilovi, dlouholetému a dnes již bývalému klarinetistovi jihočeské Keramičky. Jirka byl jejím zakládajícím členem a hrál pod čtyřmi kapelníky. Dobu jeho působení v kapele ohraničují letopočty 1975 a 2013. Jiří Uchytil, rodák z Tábora, oslaví 25. února 70. narozeniny. Celá kapela mu přeje všechno nejlepší a děkuje za vše, co pro muziku za ta léta vykonal. My se rádi připojujeme a posíláme Táborské lendlery od Viliama Béreše.

Spustit audio

Související