Úvěr na ojeté auto: Předem požadujte kalkulaci a ze zákona povinné předsmluvní informace

21. červenec 2015

Chcete si pořídit ojeté auto? Pokud nemáte k dispozici potřebnou částku, můžete si sjednat úvěr přímo v autobazaru. Dejte si ale pozor na to, kolik nakonec za vůz přeplatíte.

Řidičů z pražských Čakovic jsme se ptali, jaký typ placení by volili.
„Spíš hotově. Nemam rád dluhy.“
„Za hotovost, protože nerad přeplácím.“
„Jelikož nemam v hotovosti tak velké množství peněz, tak bych asi o úvěru uvažovala.“

Ať kupujete auto pro firmu nebo soukromě, pečlivě si prostudujte předsmluvní informace. Z nich se dozvíte kolik přesně a za co zaplatíte. „Klient by se měl ptát na hodnotu RPSN, úrokovou sazbu, délku splácení, výši potřebné akontace a třeba na možnost uzavření pojištění schopnosti splácet,“ vysvětluje Pavel Foltýn z Auto ESA.

Ke sjednání úvěru budete potřebovat dva doklady totožnosti. Občanský průkaz a pas nebo řidičský průkaz. Požadovat po vás můžou doklad o výši příjmu.

Čtěte také

Obvykle se vyplatí uzavřít úvěr přímo v autobazaru

Produkty v autobazarech jsou zaměřené přímo na ojetá auta, a proto je většinou časově i finančně výhodnější vzít si úvěr přímo v místě prodeje. Potvrzuje to i Petr Špaček z autobazaru Špaček: „Výhodnější je to v tom, že to uděláte všechno na místě a nemusíte pobíhat mezi bankou a námi, sháněním všeho možného. U nás se všechno udělá na místě.“

Autobazary totiž tyto úkony dělají ve velkém, jak říká Pavel Foltýn z Auto ESA: „Generují velké objemy u konkrétních finančních společností, a tudíž dokážou zákazníkovi nabídnout mnohem lepší podmínky, než by si zákazník sjednal sám.“

Čtěte také

Chtějte vědět konkrétně, kolik přeplatíte

Pozor si dejte hlavně na to, kolik přeplatíte. Přímo se na to při sjednávání úvěru zeptejte. „Prostudovat kalkulaci a takzvané předsmluvní informace, které jsou povinné ze zákona a definují všechny podmínky, parametry a náklady spojené s tím úvěrem. To znamená, že klient se tam přesně dočte, za co všechno zaplatí a kolik,“ radí Kateřina Halatová ze společnosti S Auto Leasing.

Při sjednání úvěru složíte akontaci, částku, která ovlivňuje výši měsíční splátky. Čím vyšší akontace, tím nižší je měsíční splátka. Úvěr lze sjednat i s nulovou akontací.

Spustit audio