Už je náš, říkají o herci Miroslavu Táborském členové Divadla Járy Cimrmana

Zdeněk Svěrák potřeboval někoho, kdo by se s ním alternoval v představení Dlouhý, Široký a Krátkozraký. Oslovil právě Miroslava Táborského, který teď má v divadle už čtyři role. „Ke kulatinám jsem dostal na stoleček v šatně jmenovku, jakou mají zakladatelé Divadla Járy Cimrmana,“ těší ho.

Herec Miroslav Táborský při natáčení v Nouzově

Miroslav Táborský byl dvacet let v angažmá v pražském Divadle v Dlouhé, kde si zahrál řadu skvělých rolí. Přestože, jak říká, byl zvyklý někam patřit, sebral odvahu a odešel na volnou nohu. Dostával prostě krásné nabídky, které vyslyšel, takže má aktuálně několik představení v Divadle v Řeznické, ve Viole, Ungeltu a společně s manželkou Kateřinou se věnuje loutkám.

„Mám velkou radost z toho, že jsem si zahrál ve všech filmech realizovaných podle scénářů Zdeňka Svěráka,“ říká s tím, že naposledy to bylo v Betlémském světle. V letošním roce bude mít v kinech premiéru snímek o dramatických okamžicích 21. srpna 1968 Muž, který stál v cestě režiséra Petra Nikolaeva, kde se objeví v roli lékaře.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.