Úžasné životy: Dana Zátopková podle Barbory Špotákové

18. září 2022

Oštěpařka Dana Zátopková zasvětila atletice celý svůj život i díky manželství s Emilem Zátopkem. 19. září 2022 uplyne 100 let od jejího narození. V Úžasných životech na ni proto zavzpomíná její následovnice, trojnásobná olympijská medailistka Barbora Špotáková. Proč Dana Zátopková nejprve nechtěla dát souhlas k natáčení filmu Davidu Ondříčkovi? Co pro ni znamenalo legendární koště, které Emil zhotovil z jejího oštěpu?

„První, co se mi vybaví, když se řekne Dana Zátopková, je její neskutečný optimismus a nakažlivá energie. Určitě to nebyla ženská, která žije minulostí. Výborně se orientovala v současných sportovcích, přesně věděla, jaké má kdo přednosti a nedostatky.“ Tak začíná svoje vyprávění Bára Špotáková.

Spojovala je vytrvalost i láska k hudbě

„Je pravdou, že jsem se s Danou začala potkávat pravidelně až ve věku, kdy už netrénovala. Poprvé jsem ji, i s Emilem viděla na nějaké besedě na základní škole, kterou opanoval hlavně Emil se svými historkami. Ona byla tak trošku v pozadí,“ pokračuje Špotáková.

„Řekla bych, že tím trošku trpěla, být brána především jen jako manželka Emila Zátopka. Ale po jeho smrti si to pak vynahradila. Jejich vztah byl rozhodně vztahem dvou rovnocenných lidí, oba byli velmi silné osobnosti. Spojovalo je nejen stejné datum narození, ale i neskutečná vytrvalost, odhodlanost a taky láska k hudbě, zejména slováckým lidovkám.“

Spustit audio

Související