Úžasné životy: Eva Olmerová podle první dámy českého jazzu Jany Koubkové

6. srpen 2023

Asi těžko se najde někdo, kdo by neznal jméno Evy Olmerové. Stejně tak ji díky nezaměnitelnému hlasu pozná po prvních pár taktech písně. „Často se o ní mluví jako o naší nejlepší jazzové zpěvačce. Ale ona sama se za ni nepovažovala. O jazz jí vlastně tolik nešlo a k hudbě se dostala přes partu trampů na Ztracence. Když pak najednou vystoupila na jazzovém festivalu, všichni jen zírali,“ vzpomíná na začátky své kolegyně a přítelkyně Jana Koubková.

Autor: Marek Mojžíšek
Dramaturgie: Daniel Kupšovský
Zvukový mistr: Ladislav Čurda
Premiéra: 24. 10. 2021
Produkce: Klára Illiašová

Olmerová je ale známá taky díky svému životu plnému karambolů, střetů s komunistickou mocí a alkoholu. Pocházela z rodiny, která měla vazby na Benešovu exilovou vládu, její dědeček byl dokonce britským občanem a strýc letcem Royal Air Force.

Po roce 1948 se tak logicky dostali do hledáčku StB, sama Eva byla už jako sedmnáctiletá několik dní vyslýchána. V následujících letech pak dokonce dvakrát okusila vězení.

Do zpěvu dávala srdce

Hudba pro ni ovšem byla vším a bylo jedno, jestli jde o jazz, šanson nebo trampskou písničku. Do všeho dávala naplno svoje emoce, perfektní frázování, ale třeba i skvělou angličtinu. Kvůli nepřízni režimu jí ale desek vyšlo jen málo.

„My dvě jsme spolu na začátku 90. let natočili Svíčku a stín. Původně to měla být jenom její deska, ale Eva už na tom nebyla zdravotně dobře, a tak mě skladatel Standa Kalous přizval ke spolupráci. Bohužel, Eva za rok potom umřela.

Dodnes pamatuju, jak jsem ji chodila navštěvovat na kliniku. Svým optimismem a humorem, a možná i grogem, který servírovala v nemocničním pokoji, vyléčila mnoho svých spolupacientů,“ směje se Jana Koubková.

Spustit audio

Související