Úžasné životy: Filip Topol podle Václava Koubka

17. květen 2020

„Mladej kluk, co dal do piana všechno,“ vzpomíná na první setkání s Topolem písničkář Koubek. Kromě zapálené interpretace vlastní tvorby oba pojila i vášeň pro pití.

„Poprvé jsem Filipa poznal v roce 1979 na Jazzových dnech. Tenkrát v Lucerně přišel mladej kluk, co mě naprosto ohromil svým nasazením. Dal do piana všechno,“ vzpomíná v dokumentu Václav Koubek.

Stejně jako Topolova zapálená interpretace vlastní tvorby pojila jej s Václavem Koubkem i společná vášeň pro pití. „V tý době jsme měli všichni strach a alkohol pomáhal se ho zbavit, až se to stalo normou. Alkohol byl znak protestu,“ uvažuje Koubek o rysech undergroundové scény.

Na koncert bez piana

Václav Koubek zřídil na svém statku v Chotěmicích venkovský kulturní klub

Aby nebyl Filip Topol naštvaný, koupil mu jednou Václav Koubek nové pianino. Vlastně nebylo úplně nové, a taky to nebyl dar pro Filipa. Bylo to nutné vybavení pro koncert Psích vojáků v Koubkově venkovském klubu.

Černé piano, které mělo ke kvalitám koncertního nástroje velmi daleko, přivezli tehdy těsně před začátkem koncertu na jihočeský statek do Chotěmic na valníku ze sousední obce. Koncert se podařil a historku dodnes Václav Koubek rád dává k dobru.

Alkohol v hlavní roli

Na boj se strachem, ve kterém alkohol hrál zásadní roli na vnímání nejen hudební tvorby a zážitky z koncertů vzpomíná Václav Koubek během natáčení na svém statku v Chotěmicích. Právě tam ve Vesnickém hudebním klubu je podle Koubka odkaz výjimečného umělce Filipa Topola dosud živý.

Filip Topol
autor: Ivan Studený
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.