Úžasné životy: Karel Gott podle Lucie Bílé

25. červenec 2021

Pěveckou legendu a národní poklad Karla Gotta zpěvačka brala především jako váženého kolegu, se kterým měla tu čest spolupracovat, vystupovat a zpívat společné duety.

„Mám pocit, že Kája Gott patří mezi ty lidi, který si vlastně nepamatujete, kdy jste je začali vnímat nebo kdy jste je poprvé potkali, jako kdyby tady vždycky byl, a nějak od začátku víte, že tady vždycky bude. Karel Gott, podle mě vždycky bude součást všech rodin naší země.

S jeho odchodem jsme ztratili rodinného příslušníka a to proto, že s námi byl o vánocích, dělal nám radost, byla to taková krásně všeobjímající bytost, která tady vlastně je a nikdy z našich srdcích neodejde“. Takto vnímá osobnost Karla Gotta zpěvačka Lucie Bílá.

Karel jako člověk

„Myslím si, že ta jeho laskavost a ten krásný přístup k lidem a vůbec ke světu a ke všemu kolem (jsem o to přesvědčená), že to vzešlo z jeho rodiny. Základy má určitě z  úžasného rodinného prostředí, ve kterém vyrůstal, kde ho maminka milovala, a tatínek byl oporou. Prostě rodina, jaká má být“.

Karel jako zpěvák

„Byl to člověk Bohem políbený, vlastně i jménem. Karel Gott se pro svoje poslání a povolání narodil. Já znám spoustu mužů, kteří mají krásně zabarvený hlas jako Karel, ale Bůh jim nedal to ostatní. Tu touhu se zdokonalovat a hledat cesty, jak se přiblížit k srdcím posluchačů, nenechat se odradit od neúspěchů anebo od kritiky. A přesně takový byl Kája. On tomu svému poslání natolik věřil, že mu věnoval veškerý svůj čas, energii, sílu - ano, tady to, alespoň podle mě, dotáhl k dokonalosti, vzpomíná Lucie Bílá.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.