Úžasné životy: Ladislav Mrkvička podle Jana Přeučila

30. leden 2022

Charakterní, férový chlap, který nesměl dokončit DAMU a z divadla S. K. Neumanna odešel impulzivně, protože nechtěl besedovat se sovětskými vojáky. Tak na Ladislava Mrkvičku, který by 2. února 2022 oslavil 83. narozeniny, vzpomíná jeho dlouholetý kolega z Divadla Na zábradlí a další únorový oslavenec Jan Přeučil.

Autor: Jan Herget
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Jří Benák
Premiéra: 30. 1. 2022
Produkce: Klára Illiašová

Ladislav Mrkvička a Jan Přeučil se setkali už počátkem 60. let při studiích na DAMU, kterou ale Mrkvička nesměl dokončit. Kvůli incidentu při studentském majálesu v roce 1962 si pro něj přímo do školního divadla přišla policie.

„Nasadili mi pouta, ve zkušebním trikotu mě odvedli kolem pokladny, kde už stáli lidi frontu na představení, dali mě do vyšetřovací vazby a následně obvinili z několika přečinů. Ve vězení jsem sice neskončil, ale znamenalo to okamžitý vyhazov ze školy, pár týdnů před absolutoriem,“ vzpomínal po letech Mrkvička.

Legendární odchod z divadla

Nejen podle Jana Přeučila, ale i podle dalších kolegů byl Ladislav Mrkvička charakterní a férový chlap. Své názory říkal otevřeně a nebral si servítky. Z divadla S. K. Neumanna kdysi odešel velmi impulzivně, protože ho naštvala povinnost besedovat se sovětskými vojáky.

„Do sálu jsem vůbec nevkročil a jen ode dveří jsem na soudruha ředitele zavolal, že dávám okamžitou výpověď! Argumentoval, že by to musel dostat písemně, tak jsem si vzal od servírky na baru účtenku a na ni jsem výpověď napsal. Pak jsem si u divadla několik let neškrtnul.“

Nebij mýho tatínka!

Ladislav Mrkvička vychází z herecké šatny jako Jindřich IV. během Shakespearovských slavností na Hradě

Pomocnou ruku podalo až Divadlo Na zábradlí, kde se v polovině 70. let sešli s Janem Přeučilem ve společném angažmá a účinkovali v mnoha inscenacích. Například v komedii Král jelenem.

„Já tam hrál proradného rádce a Láďa krále. Na veřejnou generálku si Láďa přivedl dva malé synky, a když přišla scéna, kde jsem ho téměř škrtil, ozvalo se najednou ze ztichlého sálu: Ty mrcho, nebij mýho tatínka! Takhle ti Láďovi kluci nečekaně zasáhli do představení.“

Jan Přeučil v dokumnetu Dvojky zmiňuje i další výrazné role svého kolegy. Například v Hlučné samotě, Bratrech Karamazových nebo Maratónu.

Smeknutí na rozloučenou

Ladislava Mrkvičku a Jana Přeučila spojovalo nejen společné angažmá, ale také častá spolupráce v rozhlase a dabingu. Oba také učili herectví na DAMU. A velmi silná je pro Jana Přeučila vzpomínka na jejich poslední setkání v době, kdy už Ladislava Mrkvičku velmi trápilo zdraví.

„Stál jsem na Vinohradech před rozhlasem a v okénku okolo jedoucího auta najednou vidím Láďu. Přibrzdil, zatroubil a zamával mi. Já mu pozdrav oplatil smeknutím svého oblíbeného klobouku. A to bylo mé poslední setkání s Láďou Mrkvičkou, než odešel do hereckého nebe.“

Jan Přeučil
autor: Jan Herget
Spustit audio

Související