Úžasné životy: Režisér Antonín Moskalyk podle historika Michala Dlouhého

11. duben 2021

„Poprvé jsem Antonína Moskalyka asi zaregistroval skrze Babičku. A pak samozřejmě přes Třetího prince a jiné televizní pohádky a filmy,“ vzpomíná.

Připravili: Jana Bartošová a Miloslav Turek
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Petr Janečka
Premiéra: 11. 4. 2021
Produkce: Klára Illiašová

„Ovšem jeho fanouškem jsem se stal po zhlédnutí seriálů Dobrodružství kriminalistiky a Panoptikum města pražského.“ Tak začíná svoje vyprávění plukovník Michal Dlouhý. „Já jsem policejní rada a historik, a proto mi jeho zaujetí pro obor kriminalistiky bylo blízké.“

„Režiséra Moskalyka jsem oslovil se svým námětem na seriál o prvorepublikových četnících. Vyslechl mne velmi pozorně a bylo pro mne nesmírně cennou zkušeností sledovat, když začal mnou nastolená témata rozvíjet z hlediska dramatické stavby a režijní koncepce. Byl opravdový profesionál. A byl ke svému týmu a hercu nesmírně laskavý.“

Z jejich spolupráce vznikl populární seriál Četnické humoresky. Natáčení začalo v době, kdy většina lidí už užívá zasloužený důchod. On se však ještě na konci svého života pustil do tak velkého a úspěšného projektu.

Na Moskalyka, který by nedávno oslavil 90. narozeniny bude kromě Michala Dlouhého vzpomínat i jeho dcera Pavlína, která po otcově smrti poslední sérii Četnických humoresek převzala jako režisérka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.