Úžasné životy: Vědec František Běhounek podle jaderné fyzičky Dany Drábové

21. listopad 2021

František Běhounek se významným způsobem zasloužil o rozvoj radiologie a radioterapie v Československu. Nejen že byl studentem slavné Marie Curie-Skłodowské, ale podnikl také několik polárních výprav. Přežil i havárii vzducholodi blízko severního pólu. 

Připravil: Jan Herget
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Petr Janečka
Premiéra: 21. 11. 2021
Produkce: Klára Illiašová

V dalším dílu cyklu Úžasné životy přiblíží zajímavosti ze života Františka Běhounka Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Narodil se 27. října 1898 v Praze. Už v dětství slyšel o významné vědkyni polského původu Marii Curie-Skłodowské a jejím bádání v oblasti radioaktivity. Ta byla na počátku 20. století něčím novým, neznámým a pro Františka Běhounka měla příchuť dobrodružství. Vystudoval proto přírodovědeckou fakultu v Praze a pokračoval na pařížské Sorboně přímo v laboratoři madam Curie. Vzpomínal na ni jako na velmi skromnou a pracovitou ženu.

Trosečníkem na ledové kře

„Málo kdo ví, že Marie Curie-Skłodowská přispěla k tomu, aby se mohl František Běhounek zúčastnit polárních výprav. Požádala totiž dopisem prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka o zajištění financování vědecké cesty mladého českého vědce k severnímu pólu. A pan prezident Masaryk jí vyhověl.“ Připomíná zajímavou okolnost Dana Drábová. František Běhounek zkoumal v polárních oblastech atmosférickou elektřinu a ionizující záření. Spolu s devíti dalšími členy posádky přežil havárii vzducholodi Italia a stal se jedním z trosečníků, kteří čekali na ledové kře na záchranu skoro dva měsíce. Zážitky z této průkopnické cesty pak František Běhounek využil jako inspiraci k mnoha svým dobrodružným románům pro mládež.

Mírové využití jaderné energie

František Běhounek založil radiologický ústav, vedl katedru dozimetrie a ionizujícího záření na ČVUT, byl členem Akademie věd a založil také onkologický ústav. „Já si na pana profesora Běhounka vzpomenu vždy, když slyším o nějakém novém posunu radioterapie při léčbě onkologických onemocnění. V tomto oboru totiž položil základy, na které navazujeme dodnes.“ Říká v Úžasných životech Dana Drábová, podle které byl František Běhounek bez nadsázky renesanční člověk.

Spustit audio

Související