Úžasné životy: Věra Čáslavská podle dokumentaristky Olgy Sommerové

1. květen 2022

„Věra byla šťastný zrozenec, dostala mnoho talentů. Sportovní talent, krásu, inteligenci a velkou touhu vyhrávat a dosáhnout toho, co si zamane. To všechno dohromady zrodilo hvězdu,“ vypráví dokumentaristka Olga Sommerová o přítelkyni a hrdince svého dokumentárního snímku Věra 68. Jak začala sportovní kariéra Věry Čáslavské? Čeho dosáhla a jak si udržela charakter v těžkých dobách? Čím dokázala inspirovat? Uvádíme k nedožité 80 Věry Čáslavské, která připadá na 3. května 2022.

Česká gymnastka Věra Čáslavská byla vyhlášena nejlepší světovou sportovkyní roku 1968. Získala celkem 140 medailí, stala se sedminásobnou olympijskou vítězkou, čtyřnásobnou mistryní světa a jedenáctinásobnou mistryní Evropy.

Talent a krása

Věra Čáslavská (1942-2016) nejúspěšnější československá gymnastka, první předsedkyně Českého olympijského výboru

„Její kariéra nepřišla jen tak z ničeho nic. Tam bylo velké množství práce, úsilí, dřiny, ale zároveň kdyby to nebylo spojeno s její inteligencí, tak by toho možná nikdy nedosáhla. A důležitou roli hrálo taky to, že byla charakterní člověk,“ vysvětluje okolnosti obrovských úspěchů Věry Čáslavské Olga Sommerová.

Vrcholné kariéře se sportovkyně věnovala jedenáct let. „Ona to vydržela a pak si řekla, že už to stačilo.“ Čáslavská sklízela nejen medaile, ale i velké sympatie diváků po celém světě. Vřelý vztah měla zejména k japonskému publiku.

„Své sportovní fanoušky si získala výkonem. Velkou roli hrála i její krása. Také si přidala do své sportovní sestavy těžké prvky, které do té doby dělali jen muži,“ vypráví Sommerová. Čáslavská jako jediná žena v historii dostala od Japonců ocenění v podobě Samurajského meče.

Gesto tichého protestu

Věra Čáslavská a Josef Odložil ped odjezdem na olympijské hry v Mexiku v roce 1968

„Když v říjnu 1968 odjela na Olympiádu do Mexika, předsevzala si, že ty sovětské gymnastky porazí. To byla velká myšlenková i morální síla,“ vzpomíná na klíčové olympijské hry Sommerová.

Tehdy se Čáslavská v jedné kategorii dělila o první místo se sovětskou gymnastkou. A když zněla sovětská hymna, odvrátila tvář od stoupající sovětské vlajky jako gesto tichého protestu proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

„Když se dostala do turbulencí 20. století, kdy na všechny, kdo se postavili proti komunismu, byl vytvářen tlak, tak ona řekla ďáblovi ne. Ztratila tím svoji existenci, propadla se do mytí schodů nuselských činžáků, ale zachovala si sebeúctu. To je to, co ji dělá tak velikou,“ obdivuje charakter sportovkyně Olga Sommerová.

Rodinná tragédie 

Olga Sommerová

Po Sametové revoluci a zvolení Václava Havla prezidentem se Věra Čáslavská stala jeho poradkyní a následně asistentkou. Kvůli rodinné tragédii se později z veřejného života na šestnáct let vytratila.

„Během našeho přátelství mě inspirovala v tom, že byla hrozně pracovitá a za vším, co si umanula, šla. Šla za tím jako pes,“ uzavírá vzpomínku na Věru Čáslavskou Olga Sommerová.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Související