Úžasný svět zahrad, rostlin i zahradnických nápadů mohou nyní díky Českému rozhlasu České Budějovice objevovat i posluchači Slovenského rozhlasu

25. únor 2021

Pavel Chlouba je zahradník, zahradnický fotograf, trochu cestovatel a také zahradnický publicista. Je to ale také dlouholetý spolupracovník českobudějovického rozhlasu. V populárním magazínu Zelené světy tvoří moderátorsky-zahradnickou dvojici s Hankou Šoberovou.

Posluchačsky velmi oblíbený pořad se vysílá již od března 2014 a představuje kouzelný svět rostlin, seznamuje posluchače s okrasnými rostlinami, ale nezapomíná ani na zeleninu, ovoce či byliny. Nakukuje do světa zahradní architektury, starých zahradnických knih i světa nejžhavějších zahradnických novinek. 

Občas Pavel Chlouba zabloudí ve svých tématech i za hranice zahradnictví. Aktuálně takto zabloudil až k našim slovenským sousedům. A to díky moderním technologiím. Slovenský rozhlas totiž zařadil od ledna tohoto roku do svého vysílání nový pořad s názvem „ Zo zeme“ a o spolupráci na něm požádal právě Pavla Chloubu, který je v oblasti zahradnictví považován za uznávaného odborníka a zároveň má bohaté zkušenosti s rozhlasovým vysíláním. A tak si každý den před polednem mohou posluchači na Slovensku poslechnout jeho zahradnické a pěstitelské rady, nebo jiné zajímavosti ze světa zeleně.

Právě tak odstartovala počátkem tohoto roku spolupráce Českého rozhlasu České Budějovice a Slovenského rozhlasu. Špičková studiová kvalita přenášeného zvuku je zajištěna pomocí moderních přenosových IP kodeků připojených k vyhrazenému kanálu v síti optických vláken.

Zvukový mistr českobudějovického rozhlasu Michal Kolář propojí na vysílacím pracovišti U Tří lvů signálové cesty a v domluvený čas se se svou technikou připojí i zvukový mistr ze studia Slovenského rozhlasu v Bratislavě. Pavel Chlouba poté namluví své příspěvky a zodpoví také dotazy moderátorky pořadu „Zo zeme“ Barbory Štubňové. Čistý zvuk zní ve stejný čas jak v českobudějovickém, tak v bratislavském rozhlasovém studiu.

Úžasný svět zahrad, rostlin i zahradnických nápadů mohou tedy nyní objevovat i slovenští posluchači. Právě v době, kdy nemůžeme kvůli epidemiologické situaci cestovat, nás pocit takové mezinárodní spolupráce moc těší.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.