V 16 letech perfektně popíšu buňku, ale nevím, že to, co se mi děje, je deprese, říká dětská psychiatrička

4. srpen 2022

„Sebevražedné myšlenky děti často svěřují kamarádům. Mezi dětmi a rodiči je třeba zlepšit komunikaci, aby se víc mluvilo o úplně obyčejných věcech. Rodiče, jejichž děti se pokusí o sebevraždu, bývají v naprostém šoku a vůbec o vážnosti situace neví,“ říká Miroslava Flemrová, ředitelka Domu tří přání, která v doprovodu dětské psychiatričky Luciy Vaškové přišla do Houpaček.

„Současná doba je definována kultem šťastného dítěte. Neučíme svoje děti, že život je plný překážek a diskomfortních situací, že je normální, když se něco nedaří. Chráníme je před neúspěchem, neukazujeme jim, že překážku je možné překonat a neúspěch přepsat na úspěch,“ popisuje Vašková časté trable svých klientů, které shrnuje jako nedostatečnou odolnost.

„Děti samozřejmě vnímají, že život je náročný, ale chybí jim nástroje, jak se s tím vypořádat,“ dodává. Potřebné kompetence se podle Vaškové nenaučí ani ve škole. „Tam rozebírají atomy, ale nevědí, co jsou emoce, co se v nich samých děje, ani jak se to jmenuje.“

Čtěte také

Kompetence zvládat mezní situace se podle Flemrové skládá s drobností. „Z toho, že dojdu sám do školy, že jsem někdy vystaven nepohodlí nebo nebezpečí a učím se ho zvládat. Z toho, že dostanu od rodičů důvěru, že to zvládnu,“ jmenuje. „Třeba v rodinách, které pěstují kulturu deskových her, je tahle komunikace úplně jiná. Zažívají společně neúspěch, náhodu, pád i následné povstání,“ říká Flemrová. Lucia Vašková dodává, že s tím souvisí i odpovědnost za svoje věci a svůj život, kterou lze dětem ukládat už od raného věku.

Duševní porucha se dá podle psychiatričky rozeznat u dětí kolem tří let, u poruch autistického spektra je to již v osmnácti měsících. „Většinou se to projeví v kolektivu. Když se dítě nezvládá zařadit nebo když dlouhodobě nezvládá separaci od rodičů,“ říká Vašková a Flemrová dodává: „Je dobré přemýšlet o tom, co je to za zprávu pro rodiče. Tyhle symptomy se projevují i ve chvílích, kde je velká nepohoda v rodině, třeba rozvod, a dítě je přitom úplně zdravé.“

Jak vypadá práce dětského psychiatra? A co můžou dělat rodiče ve chvíli, kdy musejí na psychiatrickou péči čekat týdny i měsíce? Dozvíte se v Houpačkách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.