V 63 letech vicemistrem světa. Výškař Jaroslav Lorenc boduje se zapomenutým stylem

10. duben 2017

Česká atletika se může pochlubit světovou medailí, a to stříbrnou ze světového šampionátu veteránů. Doslova si pro ni doskočil třiašedesátiletý výškař z Českých Budějovic Jaroslav Lorenc.

Ten ale sám sebe nepochválil, myslel si totiž jako obhájce titulu mistra světa na zlato. I tak se vrátil z jihokorejského města v Daegu se spoustou zážitků.

„To bylo nejlepší mistrovství, skvělá organizace, všichni v kravatách. Město Daegu je velké, dva a půl milionu obyvatel, takže prakticky dvě Prahy,“ rozvyprávěl se.

Veteránští atleti jsou rozdělení do kategorií po pěti letech. „Tomu odpovídá i světový rekord, který se liší po deseti centimetrech. Prakticky všichni stárneme stejně. Já jsem v kategorii 60 až 65 let. Skáču postaru, tím takzvaným stredlem. Ono je to pro člověka v mém věku zábavnější než flop a mně to vyhovuje,“ doplnil Jaroslav Lorenc.

Na mistrovství světa v jihokorejském Daegu překonal laťku ve výšce 161 centimetrů. „Nejsem s tím ale úplně spokojený. Podmínky nebyly ideální, bylo tam docela chladno, což pro atletiku není dobré, také ten povrch mi nevyhovoval, byl poměrně dost tvrdý a já mám radši měkčí tartan, a asi ani jedenáct hodin letu mi nepřidalo,“ komentoval.

V 63 letech Jaroslav Lorenc s atletikou rozhodně nekončí. „Miluji to, pořád jedu dál, trénuji denně. V srpnu máme mistrovství Evropy v Dánsku, tam bych rád získal zlatou medaili,“ uzavřel.

autor: kaj
Spustit audio