V Anglii jede lego církev a Brňanka utíkala s kily hovězího. To jsou je zprávy minulého týdne

16. prosinec 2022

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají tu nejtučnější ricottu ze zpravodajské mlékárny. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanku jakožto milovnici humoru zaujala zpráva o tom, že v Anglii se uskutečnil první lego křest. Proběhl u křtitelnice ze slavné stavebnice v kostele Všech svatých v Okehamptonu, který je spojen s křesťanskou iniciativou zvanou Lego Church. Tato církev vznikla vloni s tím, že chce kostel více zpřístupnit dětem.

Zuzanu jako fanynku Asie upoutala zpráva o tom, že odpovědět na otázku „Kolik je vám let?“ může být v Jižní Koreji poměrně složité – země má totiž hned několik způsobů, kterými stáří svých obyvatel počítá. Například podle tradičních zvyků se dítě narodí už ve věku jednoho roku a každý 1. leden se mu přidává další rok. Vláda chystá systém sjednotit a přijmout mezinárodní normy, které počítají věk od skutečného dne narození. Díky této změně budou obyvatelé o jeden nebo dokonce dva roky mladší.

Nesměla ale chybět ani krimizpráva z Brna. Velkým nedostatkem proteinů trpěla asi tamní žena, která namířila do hypermarketu ukrást hned několik kilo hovězího masa. Podcenila ovšem tamní ostrahu, která je především v předvánočním čase nadmíru pozorná.

Je mezi masožravou Brňankou, nejednotnou matematikou v Jižní Koreji a křestem za přítomnosti lego kostek nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přeci vůbec nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka