V areálu hranické nemocnice je nově babybox. Jedná se už o celkově 82. v České republice

1. červen 2022

V areálu nemocnice v Hranicích je od 1. června schránka, do které můžou matky anonymně odkládat nechtěné děti. Jedná se o 82. babybox v Česku. Podrobnosti nám řekla hlavní sestra hranické nemocnice Jana Pivovarčíková.

Kde konkrétně je babybox v nemocničním areálu umístěný?
Je umístěný u vstupu na dětské oddělení. Ve středu 1. června proběhlo jeho slavnostní představení.

Čtěte také

Můžete popsat, jak zařízení funguje?
Babybox je zařízení, které chrání děti před vnějšími vlivy, je z nerezového plechu a uvnitř je izolace. Prostor je osvětlen a je klimatizován na teplotu 28 stupňů. Dveře na něm jsou opatřeny uzamykatelným mechanismem. Prostor je monitorován 24 hodin denně, kdy sestry mají monitor umístěn na pracovně. Jakmile je tam nějaký pohyb, vidí to a hlavně se spustí signalizace. Když signalizaci sestra slyší, volá lékaře a společně odchází k babyboxu, kde dítě převezmou a provedou ošetření dítěte.

Jak je zaručená anonymita člověka, který tam dítě odkládá?
Je zaručená jednak tím, že zdravotníci jsou povinní dodržovat mlčenlivost. A i tím, že je to uzamykatelné, nikdo se tam nedostane, takže je tím zaručená i bezpečnost. Jednou týdně také probíhá kontrola funkčnosti a dezinfekce babyboxu.

Čtěte také

Mnozí lidé si myslí, že schránka je určená výhradně pro novorozence, údajně to ale není pravda.
Není jen pro novorozence, ale je i pro starší děti. Vanička, do které se dítě může položit, má nosnost od 100 gramů do deseti kilo. Jakmile dojde k zatížení vaničky, provede nám to tu zmíněnou signalizaci. Samozřejmě může být uložené dítě, u kterého neznáme identitu. Nastává potom to, že se dítě nahlásí na orgán sociálně-právní ochrany dětí a dochází k opatřením, aby bylo dítě předběžným opatřením umístěno do rodiny. Může tam být ale umístěné i dítě starší, u kterého je známá identita. Třeba tím, že je tam přiložený rodný list nebo dopis do matky, která je tam kolikrát i podepsaná. I v tomto případě to ihned řeší orgán sociálně-právní ochrany dětí.

Na co bych ale chtěla upozornit je to, že matka, která tam dítě odloží i s rodným listem, kde je napsané její jméno, se nemusí bát, že je to trestný čin. Je to právě na ochranu dětí. Pro nás je to pak jednodušší, že známe věk dítěte, kdy se narodilo, známe rodiče. Není tedy jen pro novorozence, ale i pro kojence a batolata.  

autoři: kra , Vít Šoukal , dja
Spustit audio