V areálu karlovarské nemocnice začne demolice dalšího objektu

1. červen 2023 08:55

Přes 3 miliony korun bude stát demolice dalšího objektu v areálu karlovarské nemocnice. Práce jsou součástí přestavby celého areálu. I když bourání bylo naplánované až na příští rok, kvůli vandalům ho nemocnice urychlila.

Tentokrát jde o pavilon M, bývalé dětské oddělení a oddělení ORL. „Budova je ve velmi špatném stavu, protože je napadnutá dřevomorkou a pod útokem recidivistů. To nám způsobuje potíže, protože ačkoliv se to nezdá, tato budova je klíčová k potrubní poště. Spojuje areál nemocnice s transfúzním oddělením. V rámci té potrubní pošty je tam optický kabel, který nám vede i propojení datové, a bohužel i zde se dostali. Tento kabel byl narušen a způsobilo nám to obrovské problémy,“ uvedl provozně technický ředitel nemocnice Martin Čvančara.

Pavilon M Karlovarské krajské nemocnice

Demolice potrvá zhruba tři týdny a je součástí takzvaného generelu nemocnice. Ten skončí v roce 2030. Zdravotnické zařízení pak bude mít nové moderně vybavené prostory. Chybět nebude parkovací dům a v plánu je i stavba střední zdravotnické školy.

Za demolici pavilonu M zaplatí nemocnice přes 3 miliony korun. S financováním pomůžou mimo jiné evropské dotace. V jaké přesné částce, to zatím není jasné. „To dnes není nikdo schopen říct, protože jsme v programovém období, které bude trvat do roku 2027. Možnosti čerpání evropských peněz jsou stále otevřené, výzvy se stále připravují. Budeme maximalizovat externí zdroj. Nicméně to, že půjde minimálně polovina nákladů za Karlovarským krajem je téměř jisté,“ potvrdil hejtman Petr Kulhánek zvolený za hnutí STAN.

Spustit audio