V Bohumíně a Karviné bude vyhlášen stav nebezpečí

18. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák vyhlásil stav nebezpečí pro Kroměříž, Vsetín, Rožnov, Otrokovice, Valašské Meziříčí a Uherské Hradiště. Kvůli stále kritické situaci začne od půl desáté večer platit stav nebezpečí také v Bohumíně, Karviné a jejich okolí. Rozhodl o tom hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas na základě žádosti karvinského primátora a bohumínského starosty. Nedá se vyloučit, že bude platit i v jiných oblastech regionu. Stav nebezpečí má pomoci hlavně s obnovou, omezí jinak nezbytnou administrativu.

Při krizových situacích se totiž mění pravidla a pravomoci. Jde například o stavební zákon. Pokud je v oblasti stav nebezpečí, hejtman může nařídit okamžitou demolici objektů, kterým hrozí zřícení. Rozhodnout může také o bezodkladných pracech. Při stavu nebezpečí se také snadněji uvolňuje finanční pomoc anebo hejtman může firmám přímo nařídit, aby poskytly nezbytně nutné prostředky.

Na Moravě a ve Slezsku má pršet dál, ale srážky mají slábnout. Hladiny rozvodněných řek kolísají. Stoupat by mohly většinou už jen na dolních tocích. Nejhorší situace zůstává na Olši, Odře, dolní Bečvě a na Moravě, kde je třetí povodňový stupeň.

Finanční požadavky na povodně už překročily vládou uvolněných 50 milionů korun. Po dnešním jednání Ústřední povodňové komise to řekl vicepremiér a ministr obrany Martin Barták s tím, že kabinet zřejmě uvolní další rezervy. Celkové účtování za současné záplavy je ale podle Bartáka otázkou příštích týdnů i měsíců.

Ve státním rozpočtu je na povodně a podobné krizové situace vyčleněno 100 milionů korun. Kabinet má případně také k dispozici přes 3,5 miliardy korun ve vládní rozpočtové rezervě. Ministerstvo financí situaci sleduje a je připraveno v případě potřeby prostředky operativně uvolnit.

Kraje situaci zvládají

Práce, které mají zmírnit dopad ničivých povodní pokračují dobře a kraje zvládají koordinovat potřebnou pomoc. V terénu bylo nebo stále ještě je 2 800 hasičů, zapojil se také speciální útvar Hasičského záchranného sboru z Hlučína a samozřejmě stovky policistů a dalších dobrovolníků.

Evakuovat museli na 900 lidí, bohužel někteří nejdříve výzvy neuposlechli a hasiči pak museli zachraňovat celkem 238 lidí, a to už bylo technicky náročnější.

Voda v zaplavené obci Troubky na Přerovsku začala klesat. Podle starosty Radka Brázdy se hladina snížila až o 25 centimetrů. Z Troubek podle předběžných odhadů od půlnoci evakuovali 400 až 500 lidí. Větší část obyvatel obce se ale rozhodla ve svých domech zůstat. Krajský úřad dnes ráno sestavil tým, který bude mapovat škody kvůli sestavování požadavků na pomoc od státu.

Policisté v Ostravě řeší zřejmě první případ rabování. Tři lidé se tam snažili vloupat do částečně zatopeného objektu a chtěli ukrást jízdní kola. Policie všechny díky oznámení občanů zadržela. Kriminalisté na případu pracují, podrobnosti zveřejní zítra.

Povodně způsobují i problémy s pitnou vodou. Na Hranicku voda zaplavila prameniště Ústí. Bez zdroje kvalitní vody je tak asi sedm tisíc lidí ve dvaceti obcích - například v Býškovicích, Soběchlebech, Radotíně, či Rakově. Bez pitné vody jsou také Troubky. Krajský úřad v Olomouci zajišťuje nouzové zásobování

Zvedá se solidaritra

Diecézní charita ostravsko-opavská dá ze svých zdrojů obětem povodní až půl milionu korun. K dispozici dala také své sbírkové konto a lidé, kteří chtějí pomoci, mohou využít dárcovské smsky.

Text zprávy je - psáno velkými písmeny - DMS POVODNE2010 a číslo 87777. Cena je 30 korun. Pokud chcete poslat víc, číslo konta diecézní charity je 5015003434/5500 s variabilním symbolem 333.

Pomoci chce také Nadace OKD. Na pomoc postiženým oblastem vyčlení až půl milionu korun. Prvních padesát tisíc správní rada schválila pro dobrovolníky z Českého červeného kříže, kteří už od pondělka pomáhají přímo v terénu, o rozdělení dalších peněz rozhodne nadace později.

„Právě lidé z ostravského Oblastního spolku Českého červeného kříže nás o rozsahu povodní informovali ještě dříve, než dorazily zprávy z médií. Dobrovolní záchranáři pomáhají lidem v nejpostiženějších oblastech na Karvinsku a Bohumínsku. Díky naší podpoře mohou nakoupit nejpotřebnější věci, například obvazy, dezinfekční prostředky nebo pohonné hmoty,“ upřesnila ředitelka Nadace OKD Blanka Týřová.


Čtěte také: Český rozhlas Ostrava a informace o záplavách

autoři: mkp , tif , mik , jht
Spustit audio