V Brně nabídli systém pro pomoc seniorům i mapy s údaji o lidských a ekonomických ztrátách

19. březen 2020

Proti koronaviru bojuji i technologické firmy v brněnském „Silicon Valley“. O systém pro pomoc seniorům se hlásí poskytovatelé pečovatelských služeb z celého světa.

„Prostřednictvím naší aplikace by se potenciálně nakažení lidé lidé mohli přihlásit, a ulehčit tak situaci přetíženým telefonní linkám,“ popisuje Zbyněk Poulíček.

V roce 2010 založil firmu GINA Software, aby pomohl vytvořit systém pro koordinaci záchranářů po zemětřesení na Haiti. Aplikaci je možné přizpůsobit pro současnou situaci. 

Systém, který pomáhá záchranářům, bude možné poskytnout na nezbytnou dobu zdarma. Budou tak mít k dispozici jeho pokročilé funkce, hlásí se o něj čeští i zahraniční záchranáři. Majitel firmy věří v budoucí spolupráci, která firmě současné náklady vrátí. 

Je důležité organizovat čas na péči o seniory

Čtěte také

„Dvacet procent času zaberou poskytovatelům péče návštěvy klientů kratší než 15 minut, dalších dvacet procent času stráví cestováním,“ popisuje Tomáš Posker z platformy Oscar Senior. „A k tomu v současnosti přistupuje palčivější problém – dobu návštěv musíme omezit na minimum…“

Oscar Senior je určen pro poskytovatele péče o seniory, pomáhá s úkony, které se dají vyřešit na dálku. Umí pohlídat, zda si starší člověk vzal léky nebo neupadl v koupelně. A může s ním jednoduše komunikovat. Firma platformu nabídla na dva měsíce zdarma a nejvíce zájemců se ozvalo ze Spojených států a Velké Británie. Jde o agentury poskytující péči i o jednotlivé rodiny. 

Na mapě najdete přehled lidských a ekonomických ztrát

Na mapě najdete aktuální zdravotní i ekonomická čísla pro jednotlivé země

Na webu coronavirus.clevermaps.io uvidíte, jak se v čase vyvíjejí míry uzdravení i smrtnosti, najdete v nich také odhad ztrát na hrubém domácím produktu jednotlivých zemí. Využívají ji někteří ekonomové pro své odhady a komentáře, informace jsou aktualizovány denně. 

„Okolo 4 000 uživatelů z celého světa se na stránky vrací pravidelně,“ říká zakladatel firmy Ondřej Tomas. „Od 10. března zaznamenáváme prudký nárůst návštěvnosti.“ Jeho firma dala mapu veřejně k dispozici. A stala se také zakládajícím členem iniciativy Covid-19 CZ, která pomáhá s krizovým call centrem a trasováním nemocných. 

164 milionů eur pro firmy, které mohou pomoci

Evropská unie vyčlenila prostřednictvím akcelerátoru Evropské rady pro inovace peníze pro startupy a malé a střední podniky. Půjde o firmy pracující s technologiemi, které můžou pomoci s léčbou a testováním. Evropská komise chce udělení grantů co nejvíce urychlit a firmám zároveň usnadnit přístup k dalším zdrojům financování.

autoři: Martina Pouchlá , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.