V Brně zdokonalují těsnící rámečky, které by měly zvýšit účinnost roušek

8. duben 2020

Ze zkušebny pro měření škodlivých látek při vdechování se stala laboratoř, která měří těsnost roušek. Experti také vyvíjejí těsnící rámeček pro roušky. Výsledný prototyp nabídnou zdarma.

„Za normálních okolností bychom tady dělali výzkum vláken, která se používají pro izolaci střech. Ostatně tady vzadu je vidíte v pytlích,“ poznamenává František Lízal, výzkumník Energetického ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně a odborník na aerosoly.

Místa úniku aerosolu se zjišťují použitím dýchající umělé hlavy s nasazenou rouškou i těsnícím rámečkem

„Při běžném testování sledujeme, jak vlákna proudí a co se děje, když je vdechujete.“ Dnes se tu měří tlaková ztráta, filtrační účinnost tkaniny obecně i celé ušité roušky na figuríně.

„Naši laboratoř jsme kvůli situaci během necelého týdne přebudovali,“ popisuje Lízal. „Posunuli jsme se od sledování částic po inhalaci v plicích k tomu, abychom je zastavili a do plic vůbec nešly,“ shrnuje.

Pracoviště v brněnském technologickém parku nenahrazuje certifikační autority. Nejvíc zde testují pomůcky, které se vyvíjejí přímo na univerzitě.

Při simulaci vdechování je klíčová těsnost

Simulace dechu člověka probíhá pomocí pístů, které se ve válcích pohybují tam a zpět. Písty vhánějí vzduch do umělohmotné hlavy, která má přes ústa roušku. Pohyb pístů je možné řídit pomocí počítače a nastavit tak průběh dýchání zdravého člověka nebo například astmatika.

František Lízal testuje filtrační schopnost různých látek

„Pokud budu mít roušku, která má vynikající filtrační účinnost, ale velkou tlakovou ztrátu, tak bude většina vzduchu procházet netěsnostmi kolem brady a nosu,“ vysvětluje Lízal.

Na figuríně je nasazena rouška včetně přítlačného rámečku a výzkumníci do ní přivádějí vzduch ze simulátoru. Ilustraci úniku vzduchu kolem tlakových rámečků předvádějí na kouři z vonné tyčinky. Při vlastních experimentech ale pro měření úniku používají sofistikované nástroje. Při této demonstraci je jen pouhým okem vidět, že rouška skutečně netěsní dokonale.

Kompresní rámečky vylepší účinnost

„Navrhli jsme rámečky, které můžete nosit s plátěnými rouškami. Jejich smyslem je utěsnit proud vzduchu a omezit tlakové ztráty v okolí. V jedné verzi jsou rámečky pevné, v druhé pružné, v obou se ale snažíme utěsnit volný prostor v okolí nosu, lícní kosti a úst,“ říká David Škaroupka z Ústavu konstruování Fakulty strojního inženýrství VUT.

Umělá hlava pro testování roušek

Průhledný rámeček s rouškou byl vytvořen individuálně podle modelu z 3D skeneru. „Komfort této pomůcky je určitě nižší, roušku totiž musíte víc prodýchat,“ popisuje Škaroupka. „Zároveň na obličeji cítíte další věc, která komfort snižuje. Na druhou stranu, pokud máte brýle, díky rámečku se méně zamlžují,“ dodává.

Účinnost kombinace kompresních rámečků a roušek se bude v příštích dnech v laboratoři ověřovat. Poté se výzkumníci chtějí pustit do certifikace této ochranné pomůcky.

autoři: Martina Pouchlá , mrk
Spustit audio

Související