V budějovickém rozhlase se můžete vyfotit se Švejkem a prohlédnout si ilustrace Jaroslava Kerlese

7. červenec 2021

Výstavu ilustrací výtvarníka a karikaturisty Jaroslava Kerlese, věnovanou fenoménu vandrovní knížky a také stému výročí Josefa Švejka hostí během prázdnin českobudějovický rozhlas.

Jaroslav Kerles (1939 – 2014) byl český výtvarník a karikaturista. Narodil se sice v hlavním městě, ale celý život strávil v Českých Budějovicích. Vedle ilustrací knih pro děti i dospělé vytvořil za svůj život více než tisíc vtipů a karikatur. Těm se naplno věnoval od roku 1970.

Výtvory Jaroslava Kerlese vycházely například v časopisu Dikobraz a byly k vidění na výstavách v Čechách i v zahraničí. Výtvarník je také autorem kapra Jakuba, který se stal jedním ze symbolů Jihočeského kraje.

Zahájení výstavy v budově Českého rozhlasu České Budějovice se zúčastnili zástupci Klubu českých turistů, České pohádkové akademie a také strakonický cestovatel a experimentální archeolog Pavel Pavel.

Ten je známý tím, že se v roce 1986 vydal na pozvání dobrodruha a mořeplavce Thora Heyerdahla na Velikonoční ostrov v Tichomoří, kde rozpohyboval jednu ze soch moai. Stačilo mu k tomu 16 lidí a několik lan. Heyerdalovy předchozí experimenty přitom ukazovaly na potřebu stovek lidí.

Při návštěvě výstavy, která zůstane v galerii Českého rozhlasu České Budějovice do 31. srpna, se můžete vyfotografovat s první dřevěnou sochou Švejka v Čechách nebo s největší pohádkovou bankovkou „Švejkovkou“ na světě.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka