V budově Českého rozhlasu v pražském Karlíně je stále rušno. Potkat tam můžete slavné herce i nováčky, kteří za mikrofonem teprve začínají

19. květen 2023

Když se ve studiu B natáčí rozhlasová hra s dětskými herci, je tam opravdu živo. Za mikrofonem se tentokrát vystřídalo hned několik členů Dismanova rozhlasového dětského souboru. Přicházejí obvykle až po vyučování a celé odpoledne pracují soustředěně jako profesionálové.

„Natáčíme hru pro děti podle knížky Martina Vopěnky Spící město o světě, kde usnuli všichni rodiče a zůstaly vzhůru jenom děti,“ vysvětluje režisér Josef Kačmarčík. V příběhu čtyř sourozenců si zahraje celá řada dětských herců, mezi nimi Mája, Luisa a Lukáš z Dismanova rozhlasového dětského souboru. Hra se nejdříve zkouší u stolu, teprve potom nastává soustředěná práce u mikrofonu. „Trošku trému v sobě mám, to je úplně normální, ale do toho se vžijeme, protože jsme Dismančata,“ usmívá se Mája.

Rozhlasový soubor nese jméno svého zakladatele Miloslava Dismana, vynikajícího pedagoga a rozhlasového tvůrce. Dnes má soubor asi 60 členů. Děti se prostřednictvím divadelních představení a natáčení učí základům herecké a rozhlasové práce. Režisér Josef Kačmarčík si práci s dětskými herci i po týdnu natáčení pochvaluje, na natáčení jsou prý skvěle připravené. „Samozřejmě někdy, když jsou ty frekvence dlouhý a jsou do večera, tak je náročný pracovat s nějakou energií a udržet se, protože vždycky to není taková zábava.“

Co děti při natáčení rozhlasové hry nejvíc baví? A chtějí pracovat za mikrofonem i v dospělosti? Poslechněte si v příspěvku Báry Kvapilové.

 

Spustit audio