V Cannes jsem potkávala slavné herce přímo na ulici. Kult hvězd tehdy neexistoval, vzpomínala Eva Zaoralová v roce 2018

11. březen 2022

Byla dlouholetou uměleckou ředitelkou Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, později byla ve Varech uměleckou poradkyní. Eva Zaoralová zemřela ve čtvrtek 10. března 2022.

Od roku 1994, kdy se začala na festivalu angažovat, se podle ní akce v mnohém proměnila.

„Když jsme začínali, tak jsem ani já nevěděla, jak se dělá program. Věděla jsem, že by to měly být dobré filmy a kde se vybírají. Všechno jsme se časem naučili. Spolupracovali se mnou jednotlivci, třeba Ondřej Zach. Festival se ale časem proměnil. Asi i proto, že se nám už v někdy 90. letech podařilo publikum upoutat. Začali sem jezdit kvůli zajímavým filmům,” vyprávěla v červenci 2018.

Ze začátku jsme měli videokazety, na které jsme se museli dívat pěkně postupně. Teď to postoupilo... přes DVDčka... až k takovým těm linkům.
Eva Zaoralová

„Přehlídka se proměnila hlavně díky divákům,” shrnula Zaoralová. „A taky proto, že jsme nabyli kuráž dělat festival každým rokem.”

Zaoralová vzpomínala i na dobu, kdy nebyl, jak říká, „takový kult hvězd.” „V Cannes jsem tehdy potkávala na ulici hvězdy, které hrály v zrovna promítaných filmech. To už neexistuje. Dnes jsou obklopení svými strážci a hlídají se třeba i vchody do hotelů. Potom všichni stojí frontu po straně červeného koberce, aby je viděli stoupat po schodech. Zkrátka se z toho stal absolutní kult,” popisovala filmová publicistka. 

Talenty budoucnosti

Uměleckým ředitelem se stal po Evě Zaoralové Karel Och. Sympatická dáma zůstala v pozici umělecké poradkyně.

„Do výběru filmů mu v podstatě vůbec nezasahuju. Karel Och je někdy rád, když mu řeknu svůj názor na některý z filmů. Teď jsem ale kvůli svému zdravotnímu stavu odkázaná hodně na počítač,” říkala publicistka v roce 2018 a podotknula, že dnešní doba je v tomto jednodušší. 

Člověk by nikdy neměl usínat na vavřínech, říká Eva Zaoralová

Eva Zaoralová

Ve čtvrtek 24. února byla předpoledním hostem moderátorky Evy Kvasničkové dlouholetá umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, světové uznávaná kritička a renomovaná překladatelka Eva Zaoralová. (28. října 2010 obdržela Medaili za zásluhy, kterou prezident Václav Klaus ocenil její přínos v oblasti kultury.)

„Už nejsou videokazety. Ze začátku jsme měli videokazety, na které jsme se museli postupně dívat. Teď to postoupilo před DVD až k takovým těm linkům. Dneska se na filmy díváme na počítači. Jsem z programovým oddělením v podstatě v neustálém kontaktu, ale hlavními dramaturgy je Karlův tým.”

Český film na tom podle Zaoralové nebyl v posledních letech nejhůř. „Pořád se o tom mluví, že je česká kinematografie v úpadku. Ale je dobré, že v poslední době vychází z FAMU i těch druhých škol někteří režiséři, kteří budou evidentně talenty budoucnosti. Dokázal to už Olmo Omerzu, ten má úspěchy už i na zahraničních festivalech, ale i jiní režiséři,” dodala.

Eva Zaoralová zemřela ve čtvrtek 10. března 2022.

autoři: Vladimír Kroc , vis | zdroj: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související