V centru Chlumce nad Cidlinou se střílelo. Radnice se rozhodla k razantnímu zásahu proti holubům

24. červen 2021 08:54

V Chlumci nad Cidlinou sáhli po střelných zbraních při snaze o regulaci počtu přemnožených holubů v centru města. Radnice získala patřičná povolení a najala si firmu, která podle starosty Miroslava Uchytila z KDU-ČSL s tímto postupem uspěla a metoda se osvědčila.

Čtěte také

Zvuk výstřelu z větrovky je o něco slabší než výstřel z klasické vzduchovky. Právě větrovkami, tedy zbraněmi na stlačený vzduch, padlo v Chlumci podle Miroslava Uchytila na dvě stě holubů.
„Střelec se trefí přímo do hlavičky."

Popisuje starosta, že holubi nijak netrpí a metoda je efektivní.
„Výsledek je vynikající. Za velmi levné peníze, které zaplatíme firmě, jenž na to to má všechny potřebné certifikáty, jsme se zbavili 200 holubů v centru města."

Chlumecká radnice musela před podepsáním smlouvy se soukromou firmou zajistit několik dokumentů a také souhlas odboru životního prostředí hradeckého magistrátu.

Čtěte také

To se někomu v Královéhradeckém kraji podařilo vůbec poprvé, popisuje mluvčí hradecké radnice Kateřina Šmídová.
„Odbor životního prostředí vydal rozhodnutí o povolení lovu holuba domácího. Poprvé však způsobem odstřelu prostřednictvím zbraně větrovky. Aby mohlo být vydáno toto povolení, potřeboval žadatel nejprve získat kladné stanovisko orgánu ochrany přírody a krajiny."

Podle Jana Šimánka, majitele firmy, která se o střílení holubů v Chlumci postarala, bylo potřeba populaci snížit docela radikálně.
„Pokud bychom se bavili o úspěšně provedeném zásahu, tak si myslím, že regulace populace holubů by měla být o 80 až 90 procent. To je ideální stav."

Čtěte také

Dospělý holub totiž za rok vyprodukuje kolem dvanácti kilogramů trusu a jen na náměstí v Chlumci to tedy ročně vycházelo na dvě a půl tuny. Teď by mělo být nebezpečných látek výrazně míň. Zatímco řada místních si ubývajících holubů prakticky ani nevšimla, skupinka mladých na lavičce poblíž kostela naopak měla přehled.
„Docela hodně jich ubylo. Už nejsou vidět tolik na kostele, kde sedávali. A ani jejich trus už není všude okolo."

Aktuálně na kostele v Chlumci pár holubů stále sedí, srovnat s dobou minulou ale jejich počty podle starosty nejdou.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související