V českobudějovické nemocnici se lidé od lékařů mohou dozvědět více o cévní mozkové příhodě

6. květen 2009

Den pro prevenci a léčbu cévních mozkových příhod pořádá dnes Neurologické oddělení Nemocnice v Českých Budějovicích. Série přednášek, které budou zaměřeny na rozpoznání příznaků cévní mozkové příhody, na její léčbu a také na možnosti prevence tohoto onemocnění, je určena široké veřejnosti.

"V budově nemocniční knihovny proběhnou dva přednáškové bloky, které začnou v 10 a 13 hodin. Oba bloky budou totožné, takže návštěvníci si mohou vybrat. Tématem přednášek rozhodně bude i nová moderní trombolitická léčba, která je v podstatě první příčinou léčbou v historii," prozradil jeden z přednášejících František Pfeifer z Neurologického oddělení českobudějovické nemocnice.

Cévní mozková příhoda je po infarktu myokardu a nádorových onemocněních třetí nejzávažnější příčinou úmrtí obyvatel vyspělého světa. Cévní mozkovou příhodou u nás každoročně onemocní zhruba 30 000 lidí. Třetina z nich na ni umírá, další třetina se potýká s nepříjemnými následky jako je částečné nebo úplné ochrnutí těla, poruchy řeči a podobně.

Spustit audio