V Česku se daří chránit nejvíce ohroženou skupinu obyvatel. Máme to nejhorší za sebou?

Počet lidí infikovaných koronavirem v Česku narůstá. Dobrou zprávou ale je, že denní přírůstky klesají a zřejmě budou stagnovat. Ministerstvo zdravotnictví představilo také modely, jak se může choroba COVID-19 v Česku vyvíjet. Koncem tohoto měsíce by u nás mohlo být asi tři tisíce případů, o měsíc později asi 15 tisíc nakažených – včetně už vyléčených. Na takové množství nemocných je podle ministerstva zdravotnictví Česko připravené a nemocnice mají dostatek lůžek.

Témata polední publicistiky:

  • 00:00 Přehled témat.
  • 00:40 Na čem zakládají úřady odhady, že se podaří epidemii zvládnout?
  • 06:18 Předsedkyně TOP 09 Pekarová-Adamová k vládním návrhům na boj s koronavirem.
  • 10:35 ČNB může obchodovat s cennými papíry s delší splatností.
  • 16:28 Jak v současné situaci pomáhá Nadační fond Českého rozhlasu?

Profesor Ladislav Dušek z Ústavu zdravotnických informací a statistiky upozorňuje, že se zatím nedá hovořit o trendu klesajících přírůstků nemocných. „To, co denně měříme, je do značné míry také reakcí na kapacitu testovacího systému – odběrových míst, laboratoří a podobně,“ upřesňuje. „Nicméně jde o přírůstky, které dramaticky nerostou. A vzhledem k tomu, že se testovací kapacita zvedá, je to jeden ze signálů, že se daří držet epidemii pod kontrolou.“

Snížilo se riziko nakažení?

Z počátku března ústav na základě modelování spočítal, že jeden infikovaný nakazí průměrně 2,6 osoby. „Po té první vlně opatření, kdy se zavřely školy a vyhlásil se nouzový stav, došlo k poklesu. Jaký bude další vývoj tohoto čísla, bohužel nejde předjímat,“ vysvětluje Dušek.

Všichni si přejeme, aby to dále pokleslo. Na tom jsme postavili relativně optimistický scénář.
Ladislav Dušek z Ústavu zdravotnických informací a statistiky

„Další pokles podle mě bude reflektovat i to, že opatření, která jsou u nás přijatá, jsou poměrně silná a lidé je dodržují.“ Jak tento předpoklad vyšel, ukážou podle profesora následující dva týdny.

Čtěte také

Česku se daří chránit seniory

Optimisticky zní i statistiky sledující počet nemocných seniorů. V Česku je to zatím 17 procent, naproti tomu ve Španělsku až padesát. Daří se nám tedy v mezích možností chránit nejvíce ohroženou skupinu.

Nemusel by vzniknout takový tlak na zdravotnická zařízení, potvrzuje Dušek. „V nárůstu pacientů nerostou nijak dramaticky senioři ani vážně nemocné skupiny obyvatel. V důsledku toho také nepozorujeme žádný dramatický tlak na akutní péči nebo eskalaci potřeb superintenzivní lůžkové péče.“

Co dalšího nás čeká v souvislosti s epidemií? Budou se upravovat vládní návrhy na boj s koronavirem? A jak se do pomoci ohroženým spoluobčanům zapojuje projekt Světluška? Poslechněte si celou polední publicistiku.

autoři: Tomáš Pavlíček , had
Spustit audio

Související