V Česku se sója pěstuje jen výjimečně. Olomoucký kraj v tomto ohledu není výjimkou

7. červenec 2020

Luštěnina, která je známá především mezi vegetariány a vegany, zabírá v regionu jen několik stovek hektarů polí. Svůj podíl na tom má i soukromý zemědělec Roman Koutek.

Sója na poli u Topolan

Sója sice není původem tuzemská plodina, přesto se v České republice podle Romana Koutka pěstovat dá. Za velmi důležitý ale považuje výběr odrůdy. „Když si spočítáme, jaké množství se těch šrotů doveze, tak je podle toho možnost rozšíření plochy na 150 tisíc hektarů, což je více než desetkrát tolik, než se pěstuje teď,“ přiblížil Roman Koutek a zdůraznil i další výhody sóji. Jako luskovina váže totiž vzdušný dusík. „Nemuseli bychom nakupovat tolik dusíkatých hnojiv, které se do republiky dováží. Je to řekněme, zlepšující plodina, přerušovač obilných sledů,“ dodal Koutek.

Podle předsedy představenstva Asociace pěstitelů a zpracovatelů luskovin Jana Prášila je dovážená sója levnější než tuzemská. Přesto je podle něj rozvoj jejího pěstování u nás možný. „Počasí nahrává tomu, že když bude tepleji, tak sója tady určitě nachází své místo. Problémem může být ošetřování proti plevelům. Myslím si, že nějaký nárůst by mohl být, uvedl předseda.

Jedním z limitujících faktorů pro pěstování sóji v České republice je podle Jana Prášila nedostatek kapacit pro její zpracování.

autor: min
Spustit audio