V Dendrologické zahradě v Průhonicích u Prahy vysadili stromy, které odolají suchu ve městech

22. listopad 2019

Vědci z Výzkumného ústavu Silva Taroucy v Průhonicích založili takzvanou Stezku sucha. Uvidíte na ní stromy pro budoucnost - stromy, které snesou i sucho v městském prostředí. „Je to výběr dřevin hlavně pro městskou zeleň,“ popisuje Zdeněk Kiesenbauer z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví.

„Pokud totiž budeme mít klimatické problémy, a už dneska je máme ve městech, tak musíme hledat vhodné dřeviny. Ideální by byly kaktusy, ale s nadsázkou je třeba říct, že tato Ambroň západní nemá ke kaktusům zase tak daleko,“ směje se Kiesenbauer.

V Průhonicích mají mladé dřeviny, které pocházejí z přední Asie, střední Číny, ale i dalších lokalit, a jsou určeny pro budoucí Stezku sucha.

Zhruba šedesát druhů dřevin je zde v současnosti vysazeno jako mladá sadba, vzrostlé keře uvidíte v Dendrologické zahradě už příští rok v létě, stromům to bude trvat asi 15 let. Jednotlivé druhy stromů se odlišují tvarem korun a především se liší podzimním zbarvením. Ze všech ovšem vyroste pěkný strom, který dává stín.

Ambroň západní, jedna z dřevin, která je určena pro Stezku sucha

Vědci budou na stromech sledovat především jejich zdravotní stav, ale také vývoj - jak rychle porostou. Primární bude reakce stromů na škůdce a choroby a také jejich vztah ke klimatu.

Řada dřevin totiž může mít problémy například s pozdními mrazy. Vědci tedy musejí vyloučit dřeviny, u kterých by takové podmínky byly rizikové.

Bude je také zajímat, jaká invazní rizika stromy znamenají, ale také to, jestli budou dělat v ulicích velký nepořádek kvůli svým velkým listům nebo plodům.

Vysazování tradičních druhů stromů v ulicích je ale důležité už dnes. Nadace Partnerství chce v rámci projektu Sázíme budoucnost vysadit 10 milionů stromů. Zapojit se do něj můžete i vy, projekt je dotačně podpořen ministerstvem životního prostředí.

autor: Daniel Mrázek | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio