V dobřanských Brentnerových sadech mají nové plovoucí molo

24. říjen 2022 18:16, aktualizováno

Jméno významného českého barokního skladatele Jana Josefa Ignáce Brentnera nesou sady poblíž řeky Radbuzy v Dobřanech. Prostor mezi dvěma mosty prošel v posledních měsících velkou proměnou. Nová je stezka, lavičky, pódium i plovoucí molo.

Brentnerovy sady v Dobřanech

K nejvydávanějším a nejpopulárnějším domácím skladatelům patřil v první polovině 18. století Jan Josef Ignác Brentner. Rodné Dobřany po něm pojmenovaly prostor mezi dvěma mosty. Během posledních měsíců prošly Brentnerovy sady velkou proměnou.

Jednou z atrakcí je například plovoucí molo. „Daleko víc využívají lidé to, že tady najednou mohou projet, projít, mít kontakt s řekou a bezpečně se vyhnout naší nejrušnější komunikaci,“ poznamenal starosta Dobřan Martin Sobotka. Lidé ale naleznou v nových sadech také místo ke čtení nebo studiu. Na pódiu se mohou konat kulturní akce, ale využití pódia se najde i pro odpočinek.

Brentnerovy sady v Dobřanech

Na postavenou zeď bude v Brentnerových sadech kreslit umělec sgrafita. Půjde o motiv, který spojuje dvě dobřanské stavby – kostel sv. Víta a dobřanský most, který je čtvrtý nejstarší v Čechách. Během dvou let se také vybere dílo připomínající Brentnera, které se poté na zatím volném plácku postaví.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio