V Dobřichovicích u Prahy proměnili dobrovolníci sokolovnu v očkovací centrum. Během čtyř týdnů a bez pomoci státu

17. březen 2021

Sokolové a divadelníci vybudovali z moderně opravené sokolovny v Dobřichovicích očkovací centrum. Zajistili stany a další potřebný materiál, zdravotníky i dodávky vakcín a v úterý naočkovali první obyvatele. Finance do začátku získali od sponzorů, radnice a přátel.

„S kamarádem jsme seděli a nadávali, jak to v Česku nefunguje a jak nás tady epidemie válcuje. Tak jsme vymýšleli, co s tím, a napadlo nás vybudovat očkovací centrum. To je jediná cesta, jak z toho ven,“ říká Jiří Geissler, podnikatel, člen ochotnického divadla a místostarosta Sokola. Právě přátelé divadelníci a sokolové se stali hlavními tvůrci na první pohled velmi profesionálního očkovacího centra.

„Nás to stmelilo a poznal jsem řadu skvělých lidí. To je opravdu vynikající tým, kterému se dá věřit. Lidé tu odpracovali stovky hodin zadarmo. Smekám před nimi. Ta administrativa je náročná a pořád přicházíme na detaily, které musíme vyřešit,“ říká starosta Sokola Jaroslav Čermák.

Očkovací centrum v Dobřichovicích, místní sokolové jej zbudovali bez pomoci státu.

Očkovací centrum v Dobřichovicích je zřejmě úplně první v Česku, které vzniklo bez podpory státu a bez zázemí nemocnice nebo jiného zdravotnického zařízení. Právně je registrováno na místního zubaře.

V první várce ze Středočeského kraje dostali Sokolové dvě stě dávek vakcíny Moderna. Jiří Geissler potvrzuje, že s tím očkovací centrum stojí a padá. „Doufáme ale, že dodávky budou plynulé. Budeme očkovat jakoukoliv schválenou vakcínou.“

Místní penzista Pavel Šolek.

Dobřichovičtí sokolové dostanou od pojišťovny zaplaceno podle vyhlášky 275 korun za jednoho očkovaného klienta. Na zřízení očkovacího centra ale nárok nemají. „Ten projekt by měl být výdělečný, ale platby budou přicházet s několikaměsíčním zpožděním,“ říká Jiří Geissler, který s kolegy vyjednal zhruba milionovou bezúročnou půjčku od obce a Středočeského kraje, díky které mohou vyplácet odměny zaměstnancům očkovacího centra. Jejich ambicí je naočkovat v průběhu roku až 70 tisíc lidí.

autoři: Ľubomír Smatana , ech | zdroj: iRozhlas
Spustit audio