„V dubnu chceme prázdné mrazáky.“ Očkování v Česku zrychluje, denně dostane dávku víc než 40 tisíc lidí

Tempo očkování v Česku zrychluje. Zdravotníci už vyočkovali přes milion dávek vakcín proti koronaviru. Plně naočkovaných – tedy po obou dávkách – je zhruba 300 tisíc lidí. Do konce měsíce dorazí dalších asi půl milionu vakcín. 

Ze srovnání dat ze všedních dní vychází, že nyní lékaři očkují dvakrát rychleji než před měsícem. Zatímco v první půlce února ve všední dny naočkovali průměrně 17 tisíc lidí, tak v první půlce března 36 tisíc a v současnosti se daří denně naočkovat v průměru přes 40 tisíc lidí. Minulý týden ve čtvrtek dostalo vakcínu dokonce 50 tisíc lidí. 

Dá se navíc očekávat, že toto číslo i nadále poroste.  Zhruba za tři týdny by lékaři měli naočkovat každý všední den asi 100 tisíc lidí. „Náš cíl je, abychom k 1. dubnu měli prázdné mrazáky a abychom 6. dubna mohli naběhnout na kapacitu 100 tisíc naočkovaných vakcín denně,“ odhaduje premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Praktičtí lékaři si dělají pořadníky

Podle Babiše je klíčové doočkování nejstarších seniorů. Jde o úkol hlavně pro praktické lékaře, kteří ale dosud neměli dostatek vakcín od firmy AstraZeneca. Ta navíc podle týmu chytré karantény ministerstva zdravotnictví dodá do konce měsíce asi o 80 tisíc vakcín méně.

Praktičtí lékaři si dělají vlastní pořadníky pro očkování. Hlásit se jim můžou i chronicky nemocní pacienti. To, jak dlouhé jsou fronty na očkovacích místech, zjistíte na webových stránkách ockovani.opendatalab.cz. Sami si na nich můžete najít, jak dlouho se čeká na konkrétním místě na rezervaci i na samotné očkování.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související