V Evropě by měla být všechno rekonstrukce. Lenka Holcnerová budí k životu staré domy v Portugalsku

4. leden 2023

Architektka Lenka Holcnerová vyrazila do Lisabonu původně na erasmovský semestr. Teď tam žije již třináct let, má tam svůj ateliér, řadu realizací a další chystá. Třeba přeměnu býčí arény na bazén.

Lenka Holcnerová navrhuje zejména rekonstrukce. „Rekonstrukce mi absolutně dávají smysl. V Evropě by měla být všechno rekonstrukce, naše populace neroste, máme spoustu volných ruin. Přijde mi vlastně absurdní, že se dělá i něco jiného než rekonstrukce,“ říká.

Kamenný stůl podle návrhu Lenky Holcnerové

V Bourání vzpomíná Lenka na tu první, kdy rekonstruovala malý ateliér a řemeslníci si jí posílali pro materiál. A mluví i o té, kterou právě chystá koupila půdu nad svým ateliérem a snaží se získat povolení, aby tam mohla přistavět byt. Památkáři v Lisabonu mají momentálně spíš konzervativní politiku a novým vstupům nepřejí. „Už jsme na variantě šest,“ říká Lenka Holcnerová. A vysvětluje, jak funguje památková péče v tomhle historickém městě.

Oblíbeným prvkem Lenky Holcnerové je kámen, ať už v koupelnách, kuchyních a třeba i jako čelo postele. Mluvili jsme tedy taky o kamenech a k čemu jsou a nejsou dobré. I Lisabon ostatně formuje kámen, je to město z bílého vápence. Lenka dala i řadu tipů, kam se v Lisabonu podívat – za architekturou nebo třeba na pláž. „Voda je pro Lisabon zásadní,“ říká.

Došla řeč i na pracovní morálku, která je prý v Portugalsku docela uvolněná. Hodina a půl na oběd je docela normální a v prosinci a v srpnu se moc nepracuje. „Čas tam běží jinak, pomaleji,“ říká Lenka.

Lenka tentokrát přijela na křest knihy Expati: čeští architekti v zahraničí, kterou vydalo Centrum architektury a městského plánování a kde najdete příběhy dalších architektů, kteří žijí v cizině. Odjet na nějaký čas do ciziny by doporučila všem. „Člověk je pak tolerantnější a vidí věci víc v souvislostech,“ uzavírá Lenka Holcnerová.

S Lenkou Holcnerovou o tom, jak lze žít a dělat architekturu v cizině. A proč zrovna v Lisabonu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka