V Heřmanově Městci mají Zoubka, Zrzavého i Špálu. A málokdo to ví

Heřmanův Městec leží na úpatí Železných hor, zhruba 17 kilometrů jihozápadně od Pardubic. Je obklopený přírodou a plný historických památek. Významné jsou především ty židovské. Je to v první řadě synagoga, která koncem 20. století jen těsně unikla demolici.

Nakonec se synagogu podařilo zrenovovat, a od roku 2001 slouží pro kulturní účely. „Především se tam konají koncerty, protože je tady skvělá akustika. Bohužel to má jednu nevýhodu, že je tu poměrně malá kapacita pro návštěvníky,“ vysvětluje ředitel heřmanoměstecké kulturní organizace SPOKUL Dalimil Nevečeřal.

Unikátní, ale málo známá díla

Z dalších židovských památek se zachovala bývalá židovská škola, kde je dnes galerie. „Naše Gallery Cyrany je podle mě jednou z nejatraktivnějších, ale zároveň nejpodhodnocenějších turistických cílů u nás ve městě. Máme tu ucelenou sbírku děl umělců, kteří pocházejí z východních Čech nebo tu alespoň nějakou část svého života žili a tvořili. Například jsou tu díla Olbrama Zoubka, Václava Špály nebo Jana Zrzavého,“ vysvětluje Dalimil Nevečeřal.

Heřmanoměstecká židovská synagoga

Jedná se o stálou expozici. V židovském dvojdomku, který se nachází hned vedle, se pak výstavy obměňují. Lidé můžou navštívit také židovský hřbitov, který patří k největším v celé republice.

Olga Čížková z Turistického informačního centra pak návštěvníkům doporučuje i další místa, jako je kostel svatého Bartoloměje na náměstí, nově opravený a otevřený hřebčín nebo zámecký park a bažantnice. Na Masarykově náměstí má také pamětní desku místní rodák Stanislav Guth-Jarkovský. „Turistů by u nás jistě mohlo být víc. Lidé k nám jezdí hlavně za těmi židovskými památk

ami, teď doufáme, že by další návštěvníky mohl zaujmout právě nově otevřený hřebčín,“ popisuje Olga Čížková. Samozřejmě stálicí na heřmanoměstecké kulturní scéně je letní kino na Konopáči, které se chystá i na letošní prázdniny.

Spustit audio

Související