V Itálii se neočkovaní nedostanou do restaurací, veřejné dopravy a ani na lyžařské vleky

10. únor 2022

V Itálii od pátku 11. února už lidé nemusí povinně nosit roušky na veřejnosti ve venkovních prostorách. S výjimkou situací, kdy se nakumuluje větší množství osob, uvnitř je stejně jako u nás dál povinné nošení respirátorů. Pokud někdo nemá platný očkovací certifikát nebo potvrzení o nedávném prodělání covidu-19, nedostane se v Itálii nejen do restaurací, většiny služeb, do veřejné dopravy a ani na lyžařské vleky. 

Rozvolňuje i Rakouskou – od soboty 12. února se bude možné prokázat kromě očkování a prodělání onemocnění taky negativním testem. I tam musí lidé ve vnitřních prostorách nosit respirátor třídy FFP2.

Dotazy týkající se covidu-19 nám posílejte na mailovou adresu covid@rozhlas.cz.

Podle cestovních kanceláří jsou oblíbenými předjarními destinacemi u moře Egypt, Thajsko, Srí Lanka nebo Kanárské ostrovy. Na ty se dostanou lidé, kteří jsou buď plně naočkovaní, v posledních 180 dnech prodělali covid, nebo mají negativní test.

Čtěte také

Antigenní test ale nesmí být starší 24 hodin, PCR tam platí 72 hodin od odběru. Na veřejných místech – venku i uvnitř –, platí povinnost zakrytého nosu i úst.

Například v Thajsku je potřeba mít i takzvaný Thailand Pass, negativní PCR test a dokončené očkování.

Když se budete ze zahraničí vracet, nezapomeňte vyplnit příjezdový formulář, který je buď na webu ministerstva zdravotnictví a na stránkách Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Mapa cestovatele

Důležitá tak je Mapa cestovatele, a to hlavně pro neočkované, u kterých se podmínky cestování liší v tom, kdy a na jaký typ testu musí jít. Pravidla se ale každý týden mění.

Pokud budete cestovat letadlem, měli byste znát i požadavky konkrétní letecké společnosti, protože se často liší.

Čtěte také

I když se z webu ministerstva zahraničí může zdát, že před cestou postačí pouze očkování, nejčastěji posilující dávka, tak lidé můžou narazit na problém těsně před vstupem do letadla. Protože některé společnosti vyžadují negativní test u očkovaných i neočkovaných.

Očkovaní lidé v Česku mohou stále jít v jednom kalendářním měsíci na pět PCR testů zdarma. To platí i pro děti, rozočkované a ty, kteří ze zdravotních důvodů nemohou dostat vakcínu. Ostatní musí za test zaplatit s tím, že cena PCR testu se v současnosti pohybuje zhruba kolem 800 korun.

Celý Koronafokus Zuzany Machálkové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související