V JAR prodávají půl tuny rohoviny. První legální aukce po osmi letech pomůže ochraně nosorožců

Poprvé po osmi letech se ve středu v Jihoafrické republice budou dražit nosorožčí rohy. Legální online aukci pořádá tamní největší chovatel těchto vážně ohrožených zvířat. Dražba je omezena jen pro zájemce z Jižní Afriky. Ochránci zvířat se ale obávají, že rohy po prodeji zamíří do Asie, kde je rohovina na černém trhu dražší než zlato.

Obrovská poptávka a vidina vysokých zisků v posledních letech způsobily velký rozvoj pytláctví, kvůli kterému nosorožcům hrozí vyhynutí. Pořadatel aukce a chovatel ohrožených zvířat John Hume věří, že ví jak tomu zabránit.

„Jediný způsob, jak nosorožce zachránit, je chovat a chránit je. A když nám nedovolí ty obří náklady spojené s ochranou zaplatit z prodeje rohů, nosorožci vyhynou,“ říká.

Hume na svých farmách chová asi patnáct set nosorožců. Jejich ochrana ho podle jeho vlastních slov měsíčně přijde na v přepočtu čtyři miliony korun.


Druh pašeráků, se kterými se setkáváme, se během let naprosto proměnil. Na to je potřeba zcela změnit výcvik. Máme tam lidi, ochrana nosorožců znamená tisíce a tisíce hodin jejich nasazení. Ruben de Koch, cvičitel ozbrojených ochránců přírody

Hume chce ochranu financovat mimo jiné prodejem rohoviny, kterou získává tak, že ji chovaným nosorožcům průběžně odřezává. Postupně takto nahromadil asi šest tun suroviny a půl tuny by chtěl vydražit na dnešní aukci.

Prodej rohoviny je však mimo Jihoafrickou republiku zakázaný. Část ochránců zvířat zákaz hájí a tvrdí, že Humovi a jemu podobným chovatelům jde především o zisk. S tím ale nesouhlasí výkonná ředitelka největší světové organizace na ochranu nosorožců Save the Rhino Cathy Deanová.

„Mám pro soukromé chovatele pochopení, protože finančně prakticky krvácejí. Jak to mají platit? Pokud přijdou o možnost obstarávat si peníze legálně, co jim zbude?“

Humovi a dalším farmářům věří, že i jim jde především o záchranu zvířat a prodej rohů na podobných aukcích obhajuje. Jihoafrická republika prodej rohoviny zakázala před osmi lety. Tamní ústavní soud to ale letos zrušil a vláda zvažuje, že povolí i omezený vývoz.

autor: znk
Spustit audio