V Jihočeském kraji je historicky nejvyšší počet volných pracovních míst

11. září 2018 06:42

V Jihočeském kraji je dvouprocentní nezaměstnanost. Bez práce bylo na konci srpna téměř devět a půl tisíce lidí, což je stejně jako v červenci. Jižní Čechy mají společně s Pardubickem nejnižší nezaměstnanost v zemi.

V Jihočeském kraji je přes 19 tisíc volných pracovních míst. To je nejvíc od roku 1991, kdy vznikly úřady práce.

Největší zájem je dlouhodobě o řidiče kamionů. „Potom je zájem o pracovníky ve strojírenských profesích a samozřejmě byl velký zájem i o pracovníky v sezónních profesích. Co se týče poptávky po nových zaměstnancích, tak ta bude setrvávat na vysoké úrovni,“ doplnil analytik českobudějovického úřadu práce Jiří Beran.

Brigádníkům nabízejí i 150 korun na hodinu, mladí lidé se ale do práce nehrnou

Dřív musel Ismail Redzepi v rodinné cukrárně v Třeboni brigádníky odmítat, teď má lidí nedostatek a sám tráví v podniku veškerý čas

V turistickém ruchu chybí pracovní síly. Při nízké nezaměstnanosti mají zaměstnavatelé problém sehnat stálé pracovníky, ani brigádníků se moc nehlásí. Přestože výrazně zvýšili odměny, Úřad práce eviduje stovky nabídek.

Nejméně lidí bez práce je na Jindřichohradecku, kde míra nezaměstnanosti činí 1,2 procenta. Naopak nejvýše dosahuje na Českokrumlovsku, a to na necelá tři procenta.

„Z pohledu okresů Jihočeského kraje nezaměstnanost poklesla ve třech okresech – na Českokrumlovsku, Písecku a Strakonicku. Ve zbylých čtyřech okresech se pak nezaměstnanost meziměsíčně nezměnila,“ připomněl Jiří Beran.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související