V jihočeském Střížově byl pokřtěn novorozený Jan Žižka, dokládá to pověst i zápis ve farní kronice

25. leden 2023

Už potřetí se s historikem Janem Šimánkem vydáme po historických stopách Jana Žižky, tedy do míst, která s ním měla na jihu Čech něco společného. 

V tomto Vltavínu se vydáme za Janem Žižkou ještě jednou a to do doby, kterou si asi umíme jen těžko představit. Do prvních dnů jeho života, kdy byl pokřtěn. Stalo se to v jihočeském Střížově.

Čtěte také

Jak je možné, že se to ví tak přesně? Dodnes je v Jihočeském muzeu uložena střížovská křtitelnice, ve které byl Jan Žižka údajně pokřtěn. A křest dokládá i písemný zápis.

„Pověst o tom, že ve Střížově byl pokřtěn novorozený Jan Žižka, byla zapsaná i ve farní kronice,“ vysvětluje historik Jan Šimánek a dodává, že podle zápisu navštívili po samotném křtu Žižkovi rodiče i střížovský statek u Strychů. Strychovi prý byli jejich příbuzní a přátelé. Podle jedné z verzí o vzniku názvu samotné obce Střížov se právě jméno Strych považuje za základ názvu Střížov.

Podle jiné verze se pak jedná o odvozeninu od strážení, strážního místa, stráže a podobně.

„Co se týče věrohodnosti příběhu o křtu Jana Žižky, nemáme proč ho zpochybňovat,“ míní Jan Šimánek s tím, že trocnovské dvorce, kde se budoucí vojevůdce narodil v té době skutečně patřily pod farnost ve Střížově.

Více si poslechněte online.

Pekelná brána

V naší reportáži ze Střížova také zmíníme krásný výhled na Novohradské hory a kostel Panny Marie Pomocné na Dobré Vodě. Tuto oblast připomene i tradiční součást Vltavínu, archívní nahrávka. Ta se Novohradských hor také týká, ale trochu jinak. Na rozdíl od výhledu na chrám boží nám nabídne Pekelnou bránu. Ale nebojte se, vydal se k ní reportér Jaroslav Klíma na přelomu tisíciletí a zjistil, že s tím peklem to nebude tak horké.

Spustit audio