V Jindřichově Hradci se rozhořel boj o hokejovou mládež

13. leden 2015

Přestože má Jindřichův Hradec jen něco málo přes 22 tisíc obyvatel, existují zde nově už dva hokejové kluby. Z týmu Vajgar totiž přešla celá řada mladých nadějných hráčů do nového subjektu s názvem Střelci.

Jejich přestup ale nebyl stvrzen finančním odškodněním, a tak se na jihu Čech rozhořel spor, který souvisí s hlubší otázkou, zda je vůbec etické obchodovat se sportujícími dětmi.

Do celé záležitosti by se na popud jindřichohradeckých rodičů měl vložit v nejbližší době i Český svaz ledního hokeje.

Rozplétání ale není úplně jednoduché. Střelci svolali tiskovou konferenci, tu odstartovali prohlášením, ve kterém vyzvali šéfa Vajgaru Františka Dvořáka k okamžité rezignaci na všechny funkce ve ČSLH.

Přesně tak to formuloval předseda Střelců Petr Šachl. Přidal i důvody, a hlavně další výzvy.

Třeba jednu pro Český svaz ledního hokeje. V ní požadoval, aby byly přehodnoceny částky, za které hráči do patnácti let mezi kluby přestupují. Takzvané výchovné.

„Chtěli jsme, aby svaz změnil tyto tabulky a přestupní řád. Od začátku sezony máme problémy s tím, že naše děti jsou členy spolku ledního hokeje a kvůli přestupnímu řádu nemůžou hrát zápasy,“ vysvětluje Petr Šachl.

Při odchodu z Vajgaru do Střelců totiž registrace zůstaly na původním místě, a tak hráči nového klubu najednou nemohou nastupovat k zápasům. Zástupci Vajgaru vcelku logicky ctí aktuální pravidla Českého svazu ledního hokeje.

Co na to jindřichohradecká radnice? Radní města Jaroslav Beran by měl být v pozici nestranného pozorovatele. Nejraději by obě strany viděl u jednacího stolu.

Na radnici si přejí oboustrannou spolupráci

„Peníze, které město uvolňuje na sport dětí, by měly být smysluplně využity. Nemělo by to být děleno na dvě skupiny, aby náklady byly dvojnásobné při stejném počtu dětí. Cílem by mělo být dostat děti na led společně,“ říká Jaroslav Beran.

Jenže příkopy mezi oběma kluby jsou vykopány natolik hluboko, že k dohodě nejspíš nedojde. Svůj pohled nabízí Zdeněk Ondřej. Výborný hokejista, který má chuť pracovat společně s Petrem Šachlem v nově vzniklém subjektu.

„Jestliže to platí město a rodiče, což jsou potenciální sponzoři, tak by se měla práce odvádět k jejich spokojenosti. Není to tak, že to tady má pan Šachl a pan Ondřej na dvacet let. Když s námi nebude spokojenost, tak ať nás třeba po třech letech odstřelí,“ zdůrazňuje Ondřej.

Faktem je, že s podobnými vizemi jdou do souboje oba subjekty. Kdo bude úspěšnější, ukáže čas a výsledky přímo na ledě.

autoři: kaj , Vojtěch Bureš
Spustit audio