V kampani nového Call of Duty: Modern Warfare II se to hemží kulturní apropriací a stupiditou

4. listopad 2022

Call of Duty: Modern Warfare 2 sice už jednou vyšlo v roce 2009, ale nenechte se zmást. Nový díl, který v podtitulu zaměňuje arabskou číslici za římskou, není žádným remakem, ale naprostou novinkou, která ideologicky na 13 let starou epizodu v mnohém odkazuje. Jinak se ale snaží tvářit čerstvě. Vyjma grafické stránky to ale není žádná sláva.

Modern Warfare II začíná narážet na hranice fotorealismu – alespoň Lukáš si záběry z mise v Amsterdamu spletl s ulicemi reálného města, kdy videohru prozradily až na několikátý pohled animace civilistů. Herní náplň se v případě kampaně nijak zvlášť neliší od svých předchůdců, kde akčnější pasáže střídají klidnější momenty, kdy je třeba někoho někam eskortovat, zvolit tišší přístup, případně se stát svědky akce iniciované někým jiným.

V duchu předchozích dílů přísně naskriptované akce, ale s větším příklonem k realismu, kdy jak hráčskou postavu, tak i protivníky v mnoha případech od smrti (a konce hry) dělí jediná dobře mířená rána. Modern Warfare II se nicméně nedokázalo ubránit jakési dichotomii, v níž se na jednu stranu tváří realisticky, na té druhé straně ale hratelní členové profesionálních jednotek skrz svůj machismus a arogantní dialogy příliš profesionálně nepůsobí. Call of Duty se zároveň nedokázalo ubránit amerikanocentrickému pohledu na svět, kde jsou nepřátelé od blízkovýchodních teroristů po členy mexických kartelů vykreslení vyloženě jednorozměrně a s hromadou zbytných stereotypů.

Proč Jardu drásá slůvko cabrón? Proč Lukáš už nad Call of Duty zlomil hůl? A proč Šárka radši nepřišla vůbec? Poslechněte si celý díl Questu o Call of Duty: Modern Warfare II.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.