V Karviné vzniká volné pokračování dokumentu O zaniklé Karvinné

15. listopad 2022 09:55

O zaniklé Karvinné. Tak se jmenuje filmový dokument, který před několika lety opakovaně vyprodal karvinské kino. A potěšil nejenom pamětníky. Skupina nadšenců natočila vzpomínku na dnes už neexistující město, které muselo ustoupit těžbě uhlí. A protože historie Karvinné – psané se dvěma „n“ – je velmi pestrá, vzniká další díl. Stop po bývalém městě je pořád ještě dost.

První část dokumentu o stovkách zaniklých domů, ulic a zahrad popisuje také milostný příběh hraběte a jeho služebné. Starý zámek byste také už hledali marně. A právě v zarostlých bývalých ulicích staré Karvinné vzniká další díl dokumentu.

Tým, který si říká Art Klapka, už je sehraný. „Dotáčíme dokument O zaniklé Karvinné 2, dnes jsme tedy v lese, na ulici Slezská,“ ukazuje na okolní křoviny a označení tehdejších ulic autorka a režisérka Monika Vodáková. Jsou vidět i tabulky s upozorněním, kde stál například kostel. Anebo škola.

Einmannbunker

Teď jsme zrovna u toho, když filmaři natáčí mezi stromy dochované takzvané einmannbunkry. Válečné pevnosti pro jednoho střelce. „Natáčíme tady záběry těch bunkrů a informace o nich. Druhý díl dokumentu bude oproti jedničce trochu jiný. V jedničce bylo zajímavé téma milostného dramatu. Dvojka má zase něco jiného. Probíráme tam kolonie, základy – proč vznikla Karviná. Dvojka je více pro ty pamětníky, protože ten, kdo to tady nezná, by tomu asi úplně nerozuměl,“ dodává Vodáková.

Už ani mnozí pamětníci si nejsou úplně jistí, kde stál velký kostel a kde byly třeba obchody. „Historii je nutné uchovat,“ říká Monika Vodáková. Dokument má být hotový v lednu. „Původně to mělo být v prosinci a úplně původně to mělo být o dva roky dřív, ale kvůli covidu se to posunulo, protože jsme nemohli natáčet se seniory,“ připomíná Vodáková s tím, že dokument bude k vidění nejdříve v kině a pak i na internetu.

Zájem o historii Karviné stoupá. Je to vidět také v počtu návštěvníků stále známějšího šikmého poddolovaného kostela sv. Petra z Alkantary. A druhý díl chystaného amatérského dokumentu poodhalí další stránky v kronikách.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související