V Konici vzrostl zájem o očkování proti covidu, jediná ordinace ve městě jede nadoraz. Pomohl by mobilní očkovací tým

5. prosinec 2021

I v Konici na Prostějovsku přibývá lidí, kteří se chtějí nechat naočkovat proti covidu. Možnosti mají dvě. Vypravit se do několik desítek kilometrů vzdálených větších měst, nebo navštívit ordinaci jediného praktika v Konici, který vakcíny nabízí. Podle vedení města by situaci mohl pomoci mobilní očkovací tým. Usiluje o to, aby se do Konice vypravil.  

Sestra v konické ordinaci doktora Petra Šmejkala odbavuje jednoho zájemce o očkování za druhým. V čekárně čeká dalších deset lidí. „Jak jste snesla první dvě dávky?“ ptá se sestra jedné z příchozích zájemkyň. „Bolelo mě rameno, jinak nic,“ dozvídá se odpověď.

Zájem o vakcínu podle lékaře v jeho ordinaci v posledních týdnech vzrostl. Je to i proto, že na Konicku očkují pouze tady. „Očkujeme v podstatě každý den s tím, že máme mimořádné směny navíc. Minulý týden jsme měli dvě, teď už musíme mít tři,“ říká Šmejkal.

Přednost dostávají především senioři a rizikoví pacienti. „Je to zcela mimo ordinační hodiny, jinak bychom nestíhali běžný provoz. Už tak ho stíháme tak na hranici. Nejsme schopni uspokojit ani všechny telefonáty, ale všechny pacienty uspokojíme. Jsme nuceni to ale dělat po odpolednech, po večerech,“ dodává Šmejkal s tím, že zatím se díky vyššímu nasazení daří zájemce naočkovat zhruba do týdne.

Starosta Konice Michal Obrusník zvolený za Starosty a nezávislé by rád do města stejně jako na jaře dostal mobilní tým, který by ve spolupráci se starosty naočkoval zájemce z celého regionu. „Situace je jiná než v centrech. Pokud to máte do špitálu čtyřicet kilometrů, tak je problém toho starého člověka naložit a odvézt,“ povzdechne si Obrusník.

Podle krajské koordinátorky Jarmily Kohoutové mají ale očkovací místa nemocnic v současné době výrazně omezené personální kapacity pro výjezdy mobilních týmů. Přesto například ten z Fakultní nemocnice Olomouc aktuálně jezdí do pobytových sociálních zařízení k aplikaci posilujících dávek.

autor: tas
Spustit audio