V kostele Československé církve husitské v Klatovech mají nový lustr z varhanních píšťal

22. prosinec 2022 16:17, aktualizováno

Husitský kostel v Klatovech získal nový kousek výzdoby, a to vskutku originální. Jedná se o lustr vyrobený z píšťal ze starých neopravitelných varhan. Navrhla ho teprve šestnáctiletá studentka.

Róza Fialová

„Z peněz z veřejné sbírky jsme pořídili nové varhany a po těch starých nám zbyla spousta píšťal. Přemýšleli jsme, jak je využít, a nakonec jsme oslovili výtvarný obor místní základní umělecké školy,“ uvedl farář Tomáš Procházka.

S nápadem na lustr přišla šestnáctiletá Róza Fialová, dcera známého klatovského sochaře Václava Fialy. „Hned mě napadlo, že by se píšťaly daly zavěsit. Pak mi na mysl přišel ještě křesťanský symbol ryby a představila jsem si, jak obojí spojit,“ popsala autorka. Výsledkem je zhruba čtyři metry dlouhá konstrukce ve tvaru ryby, z níž visí píšťaly, ve kterých je ukryto samotné světlo.

Jak prozradil Václav Fiala, uskutečnění záměru provázely určité komplikace, bylo například třeba v průběhu vyztužit konstrukci střechy. Od návrhu k realizaci uplynul téměř rok. Nakonec se ale vše podařilo dovést do zdárného konce.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio