V kraji je už 20 tzv. Pol Pointů. Policisté v nich loni přijali 60 trestních oznámení, letos už evidují stovku propojení

8. červenec 2021

Středočeská policie tento týden otevřela dvacátý Pol Point, tedy kontaktní místo, které slouží veřejnosti ke vzdálené komunikaci s policií. Dvacátý komunikační terminál je na hradě Křivoklát na Rakovnicku. Od začátku roku policie uskutečnila přes Pol Pointy zhruba stovku propojení, řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Region ředitel středočeské policie Václav Kučera.

Podle něj středočeská policie počítá s tím, že další kontaktní body budou přibývat. První testovací místnost vznikla loni začátkem roku na policejní služebně v Karlštejně na Berounsku.

Loni policisté v trestním řízení udělali 1334 výslechů prostřednictvím videokonferencí a zaznamenali 60 oznámení trestné činnosti nebo jiného protiprávního jednání. Na systém zvaný Pol Point jsou napojené nejen terminály, ale po zaslání přihlašovacích údajů lze skrze něj kontaktovat policii i přímo z domova. Systém také umožňuje například operativní zapojení tlumočníků.

Pol Pointy jsou určené nejen obětem trestných činů, ale i lidem, kteří chtějí podat jakékoliv trestní oznámení, přičemž dávají přednost videokonferenčnímu způsobu vedení výslechu. Pol Point je nezávislý na organizační struktuře policie. V místnosti je k dispozici bezobslužná technika pro videohovor s policistou na centrálním místě. Nenahrazuje volání na tísňovou linku 158. Centrální místnost, která bude hovory z kontaktních míst přijímat, je na krajském ředitelství středočeské policie v Praze 5.

Vybudování jednoho kontaktního místa vyjde asi na 100.000 korun. Nachází se například na služebnách státní nebo městské policie, na městských úřadech nebo nyní právě na hradě Křivoklát.

autoři: Václav Kuba , Von | zdroj: ČTK
Spustit audio